57150_381493118606763_2118968585_o

Upoznajte čovjeka koji klonira najstarija stabla na svijetu i njima usporava klimatske promjene

GREEN_300_listici_sredina

Planira klonirati 5 milijuna stabala u 4 godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Prije 27 godina David Milarch osnovao je organizaciju putem koje nalazi najstarija i najveća stabla diljem svijeta, klonira ih i zasađuje na njihovo prirodno stanište. Ova klonirana stabla otporna su na bolesti i mogu napraviti čudo za usporavanje klimatskih promjena.

Kako bi očuvao najstarije vrste stabala i pomogao čovječanstvu u borbi protiv klimatskih promjena David Milarch je prvi čovjek na svijetu koji klonira najveće i najstarije drveće. David je svoju inicijativu Archangel Ancient Tree Archive osnovao još davne 1994. godine i klonira uglavnom divovske sekvoje. “Sekvoje koje kloniramo stare su 2000-4000 godina i nemamo pojma kako mogu biti toliko stare”, kaže Milarch. “To je kao da pronađete obitelj negdje u udaljenom području, gdje su ljudi stari 200 do 300 godina. Ne biste li htjeli proučiti njihovu genetiku i saznati kako su sposobni živjeti tako dugo?”, dodao je. 

Davidova nevladina organizacija proučava genetiku drevnih stabala, prije nego što ih kloniraju i posade natrag u njihove izvorne šume. Njihov je cilj pošumiti Zemlju stablima otpornim na globalno zatopljenje, a divovske sekvoje, koje su preživjele tisuće godina šumskih požara i bolesti, sada su u opasnosti da budu uništene sve intenzivnijim šumskim požarima potaknutim upravo klimatskim promjenama. Da smo još prije nekoliko godina počeli živjeti klimatske promjene svjedoči i činjenica kako velike sekvoje nikada nisu spaljene prije 2015. godine, a uništenje veličanstvenih stabala prošle je godine doseglo neviđenu razinu kada je uništeno 10-14 posto od 75.000 stabala većih od 122 cm u promjeru. 

Među stablima kojima prijete požari je i General Sherman, najveće stablo po volumenu na Zemlji, a nedavno su vatrogasne postrojbe krenule ga omotavati u protupožarne deke ne bi li ga očuvale od požarne ugroze. Neovisna studija pokazala je da ovo jedno stablo može pohraniti emisiju ugljika u vrijednosti od oko 86 godina. Milarch kaže da ova drevna stabla imaju kapacitet izdvojiti deset puta više CO2 od prosječnog stabla. On vjeruje da je jedan od načina preokretanja klimatskih promjena ponovno naseljavanje planeta ovim drevnim stablima, a u tom mu pomaže upravo kloniranje. “Pronašli smo 130 različitih vrsta drveća diljem svijeta. Pronašli smo 22 hrasta stara 1000 godina u Irskoj”, kaže Milarch.

Vjeruje da je moguće klonirati 5 milijuna stabala u četiri godine, koristeći jedan mali komad zdravog drevnog stabla. Uzorci se uzimaju iz gornjih grana, koje se zatim dodaju u sterilnu pjenastu kocku, zajedno s mješavinom hormona. “Prešli smo sa stope uspješnosti od 3-4 posto na stopu uspješnosti od 97 posto koristeći pjenaste kocke s hormonima”, kaže Milarch. Kako bi se izbjegla monokultura i promicala raznolikost, DNK najjačih i najstarijih stabala se miješa, što pomaže da ta stabla budu otporna na bolesti. “Zemlja po zemlja, kontinent po kontinent, i tako pronalatimo najveću, najzdraviju autohtonu vrstu te zemlje”, opisao je svoj rad Milarch. Suradnjom s laboratorijima diljem svijeta smatra da je moguće stvoriti stotine milijuna visoko otpornih autohtonih vrsta. Ovo je odličan put, ali treba uzeti u obzir da bi se napravila stvarna razlika, svijetu su potrebne milijarde ovih stabala.

PHOTOS BY: Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Jedan je od najpopularnijih drogerijskih make up brendova lansirao prvu održivu liniju šminke

Noviteti za vašu kozmetičku torbicu

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.