ajeet-mestry-UBhpOIHnazM-unsplash

Uoči Dana planeta Zemlje uživajte na trodnevnom Okolišnom filmskom festivalu

GREEN_300_listici_sredina

Bogat filmski sadržaj s posebnom porukom

Od 21. do 23. travnja filmoljupci koji preferiraju okolišnu tematiku će napokon doći na svoje. Naime, u organizaciji Zelene akcije, u Zagrebu će se održati 9. Okolišni filmski festival koji donosi zanimljive naslove.

U organizaciji aktivističke grupe Zelena akcija od 21. do 23. travnja održava se deveti po redu Okolišni filmski festival koji i ove godine donosi pregršt zanimljivih filmskih naslova. Trodnevni festival održavat će se na tri lokacije u glavnom gradu; u kinu Kinoteka, KIC-u i Zelenoj akciji te je na sav program besplatan ulaz. “Zaštita okoliša sveobuhvatna je tema i prošlih smo joj godina pristupali iz brojnih aspekata, a ove godine odlučili smo se fokusirati i predstaviti filmski program s jednim zajedničkim nazivnikom – klimatskim krizom i društvenim pokretima. Kroz 12 filmskih naslova, od dokumentarnih do eksperimentalnih, upoznat ćemo se s različitim aspektima ovog problema s kojim se kao civilizacija suočavamo”, poručuju iz organizacije.

Festival započinje hrvatskim eksperimentalnim filmom “Nulti krajolik”, koji će nas u maniri opservacijskog filma prenijeti u specifični kontekst malog mjesta na Jadranu okruženom masivnom industrijom. Uz poznati francuski film “Jednom kad znaš”, na poetičan i intiman način svi posjetitelji istražuju dubine globalne krize i naše osobne reakcije na nju. Filmovi “Greta” i “Buntovnik” poznati će publiku s pokretačima dvaju globalnih pokreta za klimatsku pravdu koji su mobilizirali milijune ljudi diljem svijeta, “Fridays for Future” i “Extinction Rebellion”. U filmu “Energija smo mi” inspirirat će sve koji dođu nepokolebljivo srčane zajednice koje su postale energetske zadruge i sada ploče put energetske tranzicije, proizvodeći vlastitu energiju od obnovljivih izvora. Film “Ostanite sigurni, progovorite javno!” približit će aktivističke priče iz naše regije i s čime braniteljice i branitelji okoliša susreću u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. Za kraj, “Mit o recikliranju” osvijestit će stvarne dosege prakse recikliranja, a hrvatski eksperimentalni film “Horizont” zatvorit će festival, objedinjujući sve prethodno spomenute klimatske i okolišne teme u jednu impresivnu kontemplaciju naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Iz organizacije Okolišnog filmskog festivala tvrde kako će uskoro objaviti i popratni sadržaj, a očekuju vas i zanimljive diskusije na aktualnim temama, dječji program, glazbeno otvorenje s Martinom Ladikom i jedan umjetnički performans u prirodi. Detaljan program po danima i sadržajima filmova pronađite uskoro na službenoj stranici festivala. Gledalište će biti organizirano u skladu s epidemiološkim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a Festival je organiziran u sklopu projekta JEKA! – Jačanje eko-aktivizma za hitnu klimatsku akciju. Raspored filmova tijekom trajanja festivala možete provjeriti i  ovdje

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.