pexels-artem-podrez-5715853

Unatoč uobičajenim kritikama, može li bitcoin ipak biti “zelen”?

GREEN_300_listici_sredina

Zelena tranzicija bitcoina

Rudarenje bitcoina je vrlo štetno za okoliš jer koristi goleme količine električne energije i generira tisuće tona električnog otpada. Ako bitcoin želi opstati na tržištu, potrebna mu je tranzicija na obnovljive izvore energije.

U 2021. godini rudarenje novih kovanica bitcoina potrošilo je više električne energije nego što cijela država Tajland potroši u jednoj godini. Većina te energije trenutno dolazi iz izgaranja fosilnih goriva, koja nisu niti zelena niti čista.

U ovom trenutku, emitirali bi više ugljičnog dioksida u atmosferu ako provedemo jednu transakciju bitcoina, nego što bi emitirali ako bi putovali avionom šest sati. Osim toga, rudarenje bitcoina zahtjeva upotrebu računala koja se zbog intenzivnog korištenja mijenjaju svakih 12 do 18 mjeseci, a to dovodi do gomilanja e-otpada.

Kina je, kao jedno od najvećih svjetskih tržišta kriptovaluta, čije fluktuacije često utječu na globalnu cijenu kriptovaluta, kajem prošle godine  objavila da su sve transakcije kriptovaluta nezakonite, čime se zapravo zabranjuju digitalni tokeni kao što je bitcoin. U rujnu 2019. Kina je činila 75% svjetske potrošnje energije bitcoina, a do travnja 2021. potrošnja električne energije pala je na 46%.

Američka kompanija Stronghold Digital Mining pronašla je rješenje za ovaj okolišni problem. Ova spalionica otrovnog otpada koji nastaje rudarenjem ugljena i kamena proizvodi električnu energiju za rudarenje novih kovanica bitcoina. Vrsta otpada koju zbrinjavaju je izuzetno otrovna za ljude i druga živa bića jer pod utjecajem različitih vremenskih uvjeta emitira u zrak opasne onečišćujuće tvari, a u vrijeme kišnih razdoblja toksične kemikalije i teški metali završavaju u podzemnim vodama i rijekama.

Ova američka kompanija na siguran način spaljuje takav otpad i, iako time emitira ugljični dioksid, eliminira toksične tvari, a nusproizvod – pepeo – koristi za prihranu tla. Kako bi ovaj način poslovanja u konačnici bio profitabilan, energiju dobivenu spaljivanjem toksičnog otpada koriste za rudarenje bitcoina.

Obnovljivi izvori energije, poput vjetra ili sunca, također mogu poslužiti za rudarenje bitcoina. Višak električne energije koji bi inače propao, može se iskoristiti za rudarenje ove kriptovalute. S obzirom na to da obnovljivim izvorima energije cijena na tržištu pada, postaju popularniji, pa je 56 % globalne energije utrošene na rudarenje bitcoina korišteno iz takvih obnovljivih izvora.

Za razliku od bitcoina, neke manje kriptovalute poput Cardano, Polkadot, Tron i EOS otpočetka su dizajnirane da koriste efikasnije sustave rudarenja koji koriste 99 % manje energije. Ako ipak želite i dalje koristiti bitcoin, ali ste zabrinuti za emisiju ugljika, sada možete nadoknaditi otisak kupnjom tokena za ugljični kredit koji su provjereni blockchainom.

PHOTOS BY: Pexels; Stronghold digital mining / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.