una
una

Upoznajte Unu, rijeku jedinstvenu po svojoj biološkoj raznolikosti i neopisivoj ljepoti

GREEN_300_listici_sredina

Ljepota koja ostavlja bez daha

"Krenete od Japodskih otoka, prema Štrbačkom buku te na kraju posjetite i Martin Brod. Sva tri mjesta su fenomenalna i rijeka Una se potrudila da napravi nevjerojatne vodopade i slapove", savjetuje fotograf Mirko Marković.

Već znamo da spektakularne prirodne prizore ne moramo tražiti na nekim egzotičnim lokacijama, jer su naša zemlja i susjedstvo prepuni genijalnih lokacija koje uistinu ostavljaju bez daha. Uz pomoć društvenih mreža i jednog odličnog fotografa otkrili smo sve ljepote Nacionalnog parka Una u susjednoj Bosni i Hercegovini koje vam donosimo u nastavku.

Rijeka Una izvire u Hrvatskoj, u ličkom dijelu Zadarske županije, a u Savu se ulijeva kod Jasenovca. Svojim tokom oplemenjuje krajolike Hrvatske i susjedne nam Bosne i Hercegovine gdje se nalazi Nacionalni park Una koji obuhvaća gornji tok rijeke na području grada Bihaća. Legenda o nastanku rijeke imena rijeke Une najbolje sažima ono što ćete doživjeti posjetite li ovu predivnu rijeku. Na stranicama Nacionalnog parka ispričana je priča o starim Rimljanima koji su tijekom svojih silnih osvajanja i ratovanja jednostavno izgubili osjećaj za ljepotu. Dolaskom na obale rijeke Une ostali su zapanjeni prizorom ispred sebe, na što je jedan od prisutnih vojnika uzviknuo ‘Una’ (jedna/jedina) i time ovu rijeku zauvijek obilježio kao jedinstvenu u svojoj ljepoti.

Ljepotu rijeke Une zabilježio je i fotograf Mirko Marković te nam tako dao ideju za savršen proljetni izlet. “Krenete od Japodskih otoka, prema Štrbačkom buku te na kraju posjetite i Martin Brod. Sva tri mjesta su fenomenalna i rijeka Una se potrudila da napravi nevjerojatne vodopade i slapove”, napisao je uz fotografije koje dočaravaju svu raskoš prirode na ovoj lokaciji.

Oni koji su posjetili Unu opisuju je kao raj na zemlji, možemo reći da je to skroman opis za ovu jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Europe. Osim spomenutih lokacija Una nudi nešto za svakoga. Ovdje se možete opustiti u piknik zoni ‘Lučica’, provozati se unskim lađama, vidjeti spektakularni Dvoslap i Troslap, okušati se u adrenalinski aktivnostima poput raftinga i kajakinga ili uživati u lokalnim gastro specijalitetima.

PHOTOS BY: Mirko Marković / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.