emmaus-studio-P006DyDoIY4-unsplash

UN pozvao na kraj ere fosilnih goriva. Emirati poručili: Ne može, nastavljamo proizvoditi

GREEN_300_listici_sredina

Politika ispred spašavanja planeta

Iako se isprva činilo kako će se političari koji sudjeluju na ovogodišnjem COP-u slagati u mnogočemu, zaiskrilo je na temu fosilnih goriva.

“Mi smo na autocesti za pakao s nogom na gasu“, poručio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres, na ovogodišnjem u Sharm el-Sheikhu na summitu UN-a o klimi – COP27.  Kako javlja Reuters, jednako oštre poruke poslali su čelnici afričkih, europskih te bliskoistočnih država. Slažu se u jednom – djelovati se mora odmah jer vrijeme ističe. “Čovječanstvo ima izbor: surađivati ili nestati”, dodao je Guterres pozivajući sve okupljene da se ubrza proces prelaska s fosilnih goriva.

Desetljećima se pregovara o klimi, a zemlje diljem svijeta nisu uspjele smanjiti globalne emisije stakleničkih plinova, dok su njihova obećanja kako će to uskoro učiniti nedovoljna. Pogoršavanje klimatskih promjena moglo bi, prema znanstvenicima, dovesti do katastrofalnog Kopnenog rata u Europi, pogoršanja diplomatskih veza između SAD-a i Kine, neobuzdane inflacije te ograničenja opskrbe energijom.
Nekadašnji potpredsjednik SAD-a Al Gore oštro je kritizirao stalnu potragu razvijenih zemalja za izvorima plina u Africi, što je opisao kao “kolonijalizam fosilnih goriva“. Problem stvara, kako je rekao, i vjerodostojnost. “Govorimo i počinjemo djelovati, ali ne činimo dovoljno”, rekao je Gore.

Iako su se političari uglavnom složili oko rizika globalnog zatopljenja, njihovi su govori ipak otkrili ogromne raskole, posebno na temu mogu li fosilna goriva igrati ikakvu ulogu u budućnosti koja bi bila prihvatljiva za klimu te tko bi trebao platiti za štetu koja je već počinjena. Odmah nakon što je glavni tajnik UN-a pozvao na kraj ere fosilnih goriva, na pozornicu je stupio predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, koji je rekao da će njegova zemlja nastaviti proizvoditi fosilna goriva za sve dok postoji potreba. “Ujedinjeni Arapski Emirati smatraju se odgovornim dobavljačem energije i nastavit će igrati tu ulogu sve dok svijetu budu potrebni nafta i plin”, rekao je.

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.