callum-shaw-3hlMs28adg0-unsplash

UN: Planovi velikih proizvođača fosilnih goriva premašuju klimatske ciljeve

GREEN_300_listici_sredina

Veliki rast u proizvodnji ugljena, nafte i plina

Velike kompanije proizvodit će više nego dvostruko veću količinu ugljena, nafte i plina do 2030. godine nego što je u skladu s ispunjavanjem klimatskih ciljeva postavljenih Pariškim sporazumom iz 2015. za sprječavanje globalnog zatopljenja, rekli su Ujedinjeni narodi i istraživači u srijedu.

Godišnje izvješće UNEP-ovog programa za okoliš (UNEP) uspoređuje razliku između planirane vladine proizvodnje fosilnih goriva i razine proizvodnje koje su u skladu s temperaturnim ograničenjima postavljenim u Parizu. U skladu s paktom, nacije su se obvezale na dugoročni cilj ograničavanja prosječnih porasta temperature na manje od 2 stupnja Celzijusa iznad razine prije industrijske proizvodnje te ih pokušati dodatno ograničiti na 1,5 ° C. Izvješće, koje je analiziralo 15 velikih proizvođača fosilnih goriva, otkrilo je da planiraju proizvesti ukupno oko 110% više fosilnih goriva do 2030. godine nego što bi bilo u skladu s ograničavanjem stupnja zagrijavanja na 1,5 ° C, te 45% više nego što je u skladu s 2C. Veličina tog jaza nije se znatno smanjila od UNEP-ovog izvješća za 2020., dodaje izvješće.

Zemlje analizirane u izvješću bile su Australija, Brazil, Kanada, Kina, Njemačka, Indija, Indonezija, Meksiko, Norveška, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države. Predstavnici gotovo 200 zemalja sastat će se u Glasgowu, u Škotskoj, od 31. listopada do 12. studenog radi klimatskih pregovora s ciljem jačanja djelovanja u borbi protiv globalnog zatopljenja prema Pariškom sporazumu iz 2015. godine.

Fosilna goriva

Unatoč naporima za jačanje klimatskih ciljeva, većina velikih proizvođača nafte i plina planira povećati proizvodnju do 2030. ili kasnije, dok nekoliko velikih proizvođača ugljena planira nastaviti ili čak povećati proizvodnju, navodi se u izvješću. Planovi 15 analiziranih zemalja predviđaju povećanje proizvodnje fosilnih goriva najmanje do 2040. godine. To bi dovelo do oko 240% više ugljena, 57% više nafte i 71% više plina do 2030. godine nego što je potrebno kako bi se stopa globalnog zagrijavanja obuzdala na 1.5C. Od tri goriva, predviđa se da će se proizvodnja plina najviše povećati između 2020. i 2040., na temelju planova vlada.


Međunarodna agencija za energiju izjavila je u svibnju da ulagači ne bi trebali financirati nove projekte opskrbe naftom, plinom i ugljenom ako svijet želi do sredine stoljeća postići neto nultu emisiju. “Istraživanje je jasno: globalna proizvodnja ugljena, nafte i plina mora početi odmah i strmo opadati kako bi bila u skladu s ograničavanjem dugoročnog zagrijavanja na 1,5 ° C”, rekao je Ploy Achakulwisut, vodeći autor novog izvješća.

Izvješće je izradio UNEP, kao i stručnjaci iz Stockholmskog instituta za okoliš, Međunarodnog instituta za održivi razvoj i think-tankova E3G i ODI.

Izvor: reuters.com

PHOTOS BY: Unsplash, FreePik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.