Umjetnost za planet Zemlju: Dimna zastava kao znak za uzbunu

GREEN_300_listici_sredina

Zastava s posebnim značenjem

Kako bi potaknuo ljude da razmisle o svojim navikama i u kojoj se katastrofalnoj situaciji nalazi naš planet, irski umjetnik s bečkom adresom John Gerrard napravio je video instalaciju na kojoj se vijori zastava. Riječ je o dimnoj zastavi koja predstavlja ugljični dioksid koji guši čovječanstvo.

Irski umjetnik John Gerrard poznat po svojim video instalacijama ponovno je oduševio ili bolje reći šokirao svijet. Naime, napravio je video, odnosno zastavu koja se vijori na Spindletopu, ogromnom naftnom polju otkrivenom u Texsasu, no ova zastava ima potpuno drugačije značenje. Ona je crna i dimna i predstavlja uznemirujuće klimatske promjene. Gerrarda je na ovaj umjetnički pothvat potaknuo porast ugljičnog dioksida u atmosferi, a iako izgleda da se radi o pravoj zastavi, radi se ustvari o virtualnoj simulaciji.

Gerrardova instalacija u obliku jednominutnog filma, nazvana je Western Flag i cilj joj je osvijestiti ljude na ugrozu planeta Zemlje. “Jedno od najvećih naslijeđa 20. stoljeća nije samo eksplozija stanovništva ili bolji životni standard, već i znatno povišena razina ugljičnog dioksida u atmosferi”, rekao je umjetnik. “Nova zastava pokušava dati ovom nevidljivom plinu, ovom međunarodnom riziku sliku, način da se predstavi. Volim to smatrati zastavom za novu vrstu svjetskog poretka”, dodao je Irac.

Gerrard je za izradu simulacije koristio računalnu grafiku u stvarnom vremenu. Tehnički je to softver, izgrađen pretvaranjem opsežnog fotografskog pregleda mjesta preko weba u računalni kod. Zatim se, tijekom trajanja emitiranja, izgrađena scena stalno ažurirala korištenjem najnovijih fotografskih zapisa. Računalo je prenosilo žive informacije putem brzine od 50 sličica u sekundi što znači da je pogled u svakom trenutku bio vjeran. Kao rezultat toga, gledatelji mogu promatrati izlazak i zalazak sunca u točno pravo vrijeme te promatrati promjenjive razine svjetla i sjene tijekom dana.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.