Screenshot 2021-08-27 171726

Umjetnik od odbačenih telefona napravio ovce i time poslao važnu poruku svijetu

GREEN_300_listici_sredina

Stari uređaji u muzeju, ne na otpadu

Njemački umjetnik Jean Luc Cornec odlučio je stare odbačene telefone iskoristiti za svoju umjetničku instalaciju pretvorivši ih u ovce. Cornec često u svojim djelima koristi odbačene stvari, odabir ovce ima dublja značenja...

Znate li da svaki telefon ikad napravljen u svijetu još uvijek postoji i da će proći još stoljeća i stoljeća ne bi li se u potpunosti razgradio? Napretkom tehnologije, danas sve lakše dolazimo do svih uređaja koji su nam potrebni, a sve većom ponudom cijena je pristupačnija pa čim se nešto pokvari kupujemo novo. I tako gomilamo električne uređaje jedan za drugim, zatim ih bacamo pa time gomilamo i otpad. Na sreću, umjetnost uvijek nađe put kako od nečega stvoriti nešto novo i oku zanimljivo.

Možda više nisu za upotrebu, ali umjetničke instalacije od starih telefona svakako mogu plijeniti pažnju u muzeju, a ne na otpadu. Tako je njemački umjetnik Jean Luc Cornec od starih telefona sa žicom napravio nekoliko desetaka ovaca. Žica koja je napravljena od gume iskorištena je za tijelo ovce, njezinu vunu, cijeli telefon joj je glava, dok su slušalice poslužile za šapice. TribuT Telephone naziv je ove umjetničke instalacije, a Cornec je otprije poznat po tome kako u svojem izražavanju preferira iskoristiti predmete koji su spremni za otpad te njima na duhoviti ili ponekad šokantni način udahnuti novi sjaj.

U početku je, tvrdi umjetnik, samo krenuo sa slaganjem instalacije na način da će ga igranje s materijalima odvesti u nekom smjeru, no kasnije je shvatio da telefonske ovce itekako imaju smisla. “Podsjetilo me na Dolly, prvu kloniranu ovcu i životinju, tako su ove moje ovce, baš kao i Dolly dihotomija između originala i kopije, granica između jedinstvenosti i niza. Nadalje, u filmu Blade Runner pitaju se: “Sanjaju li Androidi o električnim ovcama? “, Istražujući, između ostalog, pitanje izumiranja životinjskih vrsta, instalacija je na neki način postala i materijalizacija ekološkog pitanja, koje je goruće u ovim vremenima”, istaknuo je umjetnik koji svojim djelima uvijek doda dašak aktivizma, a za ovaj ekološki postav odlučio je da to budu ovce koje se mogu protumačiti na mnogo načina.

PHOTOS BY: jeanluc.cornec, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.