5

Umjetnica “uzgojila knjigu” iz trave kako bi pokazala vrijednost jednog resursa

GREEN_300_listici_sredina

Vodič za poljoprivrednike

Biste li pročitali knjigu u potpunosti napravljenu od trave? I to je sada moguće zahvaljujući njemačkoj umjetnici Diani Scherer. Udružila se s irskom reklamnom agencijom Rothco kako bi stvorila “Knjigu koja je rasla”- knjigu od 22 stranice manipulirana iz živih biljaka i korijenja koja se zapravo može uzeti i čitati.

U nastojanju da promovira održivu poljoprivredu, irska reklamna agencija Rothco udružila se s njemačkom umjetnicom Dianom Scherer kako bi stvorila “Knjigu koja je rasla” nastalu manipulacijom korijena živih biljaka kako bi rasla u obliku slova i dijagrama. Svi elementi ove knjige, uključujući tintu i uvez, napravljeni su od trave kako bi pokazali poljoprivrednicima koliko moćan jedan resurs može biti, kada se njime pravilno upravlja. To je zapravo glavna poanta knjige, koja sadrži 10 jednostavnih, ali vrijednih lekcija osmišljenih kako bi se povećala održivost jednog od najvrjednijih poljoprivrednih resursa, trave. Kako bolje prenijeti poruku poljoprivrednicima nego u obliku potpuno organske knjige uzgojene upravo iz trave?

U početku se čak i njemačka umjetnica Diana Scherer, koja je nadgledala stvaranje knjige kroz nekoliko mjeseci, pitala je li moguće uzgojiti knjigu koristeći samo sjemenke trave, zemlju, sunčevu svjetlost, vodu i posebne kalupe za manipulaciju korijeni. Pobrinuti se da sva slova i dijagrami u knjizi budu jasno vidljivi bio je ogroman pothvat, ali krajnji rezultat je zadivljujuć. Predlošci su morali biti izrađeni prema vrlo specifičnim standardima kako bi ih korijenje prihvatilo kao dio svog uzgojnog okruženja, a ni upravljanje kaotičnom, nepredvidivom prirodom rasta korijena biljaka nije bilo lako.

“Ideja da se iz korijena razvije knjiga o upravljanju travom i održivosti bila je jednostavna i moćna”, rekao je kreativni direktor Rothca, Ray Swan. “Znali smo da će biti teško, možda čak i nemoguće, jer to još nitko nije pokušao, ali u Allied Irish Bank (AIB) imali smo klijenta koji je bio spreman poći na ovo putovanje s nama.”

Sve od samih stranica i prepleta koji ih razdvajaju, do poveza i tinte kojom se naglašava čitljivi sadržaj, napravljeno je od trave i od nje oblikovanih elemenata (tj. crnog pigmenta dobivenog od spaljene trave). “Knjiga ima 22 stranice, svaka sa zaštitnim prepletom. Postoji dobar balans riječi i dijagrama budući da se druga polovica sadržaja sastoji od vodiča za ispašu, putem kojeg farmeri mogu izravno implementirati korake za maksimalizaciju održivosti,” rekao je autor tekstova Rob Maguire za Muse Magazine. “Stranice u prvom odjeljku mogu imati od sedam do 50 riječi, ovisno o složenosti koraka. Otprilike je veličine A3 stranice i prilično je lagana. Postoji samo jedna – tretiramo je kao Kellsovu knjigu, jer je prilično dragocjena!”, dodao je Maguire.

Knjiga je obišla nekoliko poljoprivrednih sajmova, a korijenje je počelo umirati nakon što je izvađeno iz tla u kojem je raslo. Srećom, Rothco je ovjekovječio svoje stranice u digitalnom formatu dostupnom na web stranici AIB-a i podijelio ih putem svojih društvenih kanala.

Pogledajte video u nastavku kako biste vidjeli cijeli proces nastajanja ove jedinstvene knjige.

PHOTOS BY: Rothco/AIB / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.