Umjetni ili pravi? Možda je iznajmljivanje borova najbolje rješenje vječite blagdanske dileme

GREEN_300_listici_sredina

Održivija tradicija

Uoči Božića uvijek se postavlja isto pitanje – kupiti umjetni ili pravi bor? Barem Londončani više ne moraju razbijati glavu ovom dilemom. Naime, tamošnja kompanija iznajmljuje bor u tegli, omogućuje kupcima da u njemu uživaju tijekom blagdana, a zatim ga preuzimaju u siječnju i vraćaju na farmu gdje drvo može nastaviti rasti.

Iznajmljivanje borova pokazao se kao vrlo unosan posao za Catherine Loveless i Jonathana Mearnsa koji su osnovali tvrtku London Christmas Tree Rental 2018. godine. “Sve je počelo šetnjom ulicama Londona kada smo prolazili pored nebrojeno puno odbačenih borova. Jonathan je tada odlučio da nešto moramo poduzeti. Sa 7 milijuna stabala koja svake godine odlaze na deponiju zbog tri tjedna užitka, mora postojati bolji način za zadržavanje božićne tradicije, ali bez štete za okoliš.”, objasnili su na svojoj službenoj web stranici kako su došli do ideje iznajmljivanja borova.

Cijene najma kreću se od oko 40 do 70 britanskih funti (između 350 i 620 kuna). Dodajte 10 funti u oba smjera za dostavu i preuzimanje, plus polog od 30 funti, i stablo za iznajmljivanje može koštati više od mnogih posječenih ili umjetnih borova. Ipak, to je održivija opcija, plus stabla koja su dobro njegovana mogu dobiti povrat depozita. Kupci također imaju mogućnost besplatnog preuzimanja i odvoza stabla.

Iznajmljivanje borova omogućuje potrošačima da se osjećaju dobro u pogledu održivosti svojih izbora. Iako se umjetna stabla mogu ponovno koristiti dugi niz godina, ona imaju značajne ekološke troškove. Gotovo 90 posto njih se šalje diljem svijeta iz Kine, što rezultira povećanjem emisija ugljika i resursa. A zbog materijala od kojeg su napravljena, većina umjetnih stabala ne može se reciklirati i završava na lokalnim odlagalištima. Prava, posječena stabla bolji su ekološki izbor, jer se svake godine posječe samo dio stabala uzgojenih na farmama, te uzgoj pravog drveća ne uključuje intenzivne emisije ugljika potrebne za proizvodnju njihove umjetne braće. Ali psihološki, mnogi ljudi ne žele prekinuti život lijepog stabla samo da bi ono moglo stajati u dnevnoj sobi nekoliko tjedana. Milijuni ovih stabala završe na deponiju nakon što provedu manje od mjesec dana ukrašavajući naše domove.

London Christmas Tree Rental poziva kupce da svojim stablima daju ime, tako da se povežu s njima kao da su član obitelj. Ako se kupac veže za svoje stablo, može se dogovoriti da isto ima opet sljedeće godine i tako sve dok ne naraste do visine od 2 metra. Tada se stablo prebacuje iz tegle i sadi u šumu.

Kako vam se sviđa ova ideja? Ako znate da neka tvrtka ovo čini u Hrvatskoj, slobodno nam javite!

PHOTOS BY: Instagram, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.