umjetna inteligencija

Isprobali smo alat koji vam uz pomoć umjetne inteligencije planira putovanja. Evo na koje zelene lokacije nas je poslao

GREEN_300_listici_sredina

U potrazi za izletom

Tražili smo AI da nam isplanira dan sa zelenim aktivnostima u Zagrebu, tražili ga da izdvoji najbolja mjesta za odmor na selu i pitali koje su najljepše prirodne znamenitosti u Hrvatskoj. Neke ideje su mu sjajne, no ipak nije najpouzdaniji...

Ukoliko još niste otišli na neko putovanje za produženi vikend, imamo trik kako u sekundama možete isplanirati izlet koji će, uz to, biti i ekološki prihvatljiv. Otkrili smo alat Trip Notes, koji uz pomoć umjetne inteligencije u samo nekoliko trenutaka detaljno planira vaš dan i daje odlične preporuke za mjesta koja treba posjetiti, a sve vam to prikaže i na karti. No, ipak mu ne treba vjerovati sve…

Nas je, naravno, zanimalo koje su nam najzanimljivije mogućnosti za eko putovanja.

Pet najboljih ruralnih izleta u Hrvatskoj

Najbolje se zabavlja na selu, pa smo najprije upitali AI gdje u Hrvatskoj da se uputimo na ruralne izlete.

Prvi je posjeta Vuglec Bregu.

“Predlažem ruralni retreat u Zagorju u kojem ćete uživati u tradicionalnoj kuhinji u kojoj se koriste domaći sastojci”, rekao nam je naš savjetnik.

Zatim je istaknuo i seljački turizam Grešna gorica. Ovo seosko domaćinstvo ponosi se starim predmetima koji opisuju nekadašnji život na zagorskim bregima, a sjajno je i što paze na brojne životinje te svoje imanje uređuju prirodnim materijalima.

“Imaju i igralište i puno prostora na kojem će i djeca jako uživati”, kaže Trip Notes.

Iako je očito da je umjetna inteligencija obožavatelj Zagorja, poslala bi nas i nešto istočnije.

“Prošećite u tišini rivom rijeke Drave i uživajte u zelenom krajoliku i kafićima na otvorenom u kojima se možete opustiti”, savjetuje, a mi se ne bunimo.

Kada je u pitanju jug, savjetuje nam safari u buggy vozilima u okolici Dubrovnika. Radi se zapravo o usponu na brdo Srđ prilikom kojeg je moguće vidjeti tvrđave, šumu, životinje, a na koncu i predivnu panoramu Dubrovnika.

Posljednja ruralna preporuka odnosi se na gotovo napušteno istarsko mjesto Kotli kod Buzeta.

“Smješteno je na rijeci Mirni zbog čega cijele godine žubori, te nudi mirni bijeg od užurbanosti i vreve grada”, kaže umjetna inteligencija.

Zeleni dan u Zagrebu

Pitali smo AI i kako provesti dan u Zagrebu koji će biti obilježen zelenim aktivnostima. Iako se ovaj alat reklamira tako da ima veliku sposobnost organizacije, ovdje smo uvidjeli da se ipak ne možemo u potpunosti uzdati u njega. Naime, po njegovom bismo rasporedu išli šetati Maksimirom u 22.45 sati, a kiksao je i u nekim drugim stvarima.

Evo kako nam je isplanirao dan.

Predložio je da ga počnemo u 9.15 kavom u Cogito Coffeeju. “To je mali kafić u Zagrebu u kojem poslužuju specialty kavu koja se prži na lokaciji. Kavu dobivaju sezonski. I peciva su im dosta dobra”, kaže AI.

Predlaže da potom odemo do Alcatraza, koji je “popularni bar u Zagrebu poznat po jeftinom pivu, glasnoj glazbi, prijateljski raspoloženom osoblju, eklektičnim dekoracijama i glazbi uživo”. Volimo Alcatraz, no ne uklapa se baš u zelenu turu gradom…

Nakon nešto više od sata na piću, AI bi nas poslao u Ribnjak. Bez puno objašnjenja predlaže nam da tamo boravimo od 13.45 do 16 sati.

Za idući mu prijedlog moramo priznati da je kreativan. Nakon boravka na otvorenom, predlaže posjet Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti. “Otkrijte fascinantan svijet hrvatske umjetnosti pejzaža”, poziva.

U 18.15 nas šalje na okrijepu u Kaptolsku klet, ističući kako tamo imaju tradicionalna češka piva i okuse.

Kako dan odmiče, naš AI gubi koncentraciju – već smo spomenuli kasnu šetnju Maksimirom…

Klasici u kojima AI ne može fulati – nacionalni parkovi

Kad smo ga upitali koje su prirodne ljepote u Hrvatskoj koje ne bi trebalo propustiti, AI je naočigled zavirio u popis naših nacionalnih parkova. A neki su ga toliko fascinirali da ih je spomenuo dva puta: Plitvice, Krka, Paklenica, Biokovo, pa opet Plitivce, nabrojio je.

umjetna inteligencija

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.