kelsey-chance-CutTQTt2HyI-unsplash

Umjesto graha i gužve, Sisak će Prvi maj proslaviti uz eko radionice, buvljak i veganska variva

GREEN_300_listici_sredina

Drugačija i osvještenija proslava Praznika rada

U gradu na tri rijeke za Praznik rada organizirat će se jedna sasvim drugačija proslava. Umjesto graha, mnoštva plastične ambalaže i redova koji se stvaraju ne bi li se taj grah i kušao, Siščane očekuje ekološki održivi Prvi maj.

Prvi Praznik rada ovakvog tipa u Sisku, uz raznovrsni program koji je usmjeren na očuvanje okoliša i podizanje svjesnosti oko brige za Planet u organizaciji je Centra za zaštitu životinja i prirode “Key” kojima ovo nije prvo takvo obilježavanje ovog međunarodnog praznika.
– Ideja za proslavu Praznika rada je došla još 2016. godine kada smo prvi puta radili “Veganski 1. Maj” u Zagrebu. Od tada smo gotovo svake godine radili slične proslave u Zagrebu, a s ciljem približavanja veganske prehrane širem broju ljudi. Želimo pokazati da za proslave, pa i svakodnevni obrok ne moraju stradavati životinje već da se ukusna hrana može napraviti i od biljaka – ističu iz Centra te dodaju kako su za ovogodišnju proslavu nadopunili program.

– U program smo dodali i još neke elemente ekološki održivog života, poput razmjene domaćih sorti sjemenja, izrade sadnih kuglica te besplatne razmjene odjeće i potrepština. Razmjenom stvari stvaramo manje otpada, dobro je i za naše financije, a manje otpada znači čišći okoliš za sve stanovnike ovog Planeta. Također, potičemo na više sadnje i to domaćih sorti te naglašavamo važnost korištenja lokalnih namirnica pri kuhanju, a upravo lokalne i sezonske namirnice koristi obiteljsko imanje “OM Village” koji će nam kuhati za Praznik rada – najavljuju.

Tako će svi zainteresirani koji će pohoditi ovaj eko događaj na Šetnici Slave Slavoljuba Striegla moći probati domaće varivo sa zamjenom za meso, a posjetitelji će i sami moći biti dio programa, isprobati nešto novo i korisno, naučiti više o veganskoj prehrani kao i uključiti se u neke buduće radionice i razmjene sjemenja i to sve uz zvuke akustičnog dua “Saše i flaše”.

– Uz sve to spremamo i jedan mali eko kviz u kojem vjerujem da će mnogi naučiti neke manje poznate činjenice o ekologiji, a za najbolje smo osigurali i jednu predivnu nagradu – hrast lužnjak u ručno puhanom staklu u kojem možete pratiti njegov rast te ga kasnije presaditi. Riječ je hrvatskom proizvodu kojeg proizvodi “Projekt O2” – otkrivaju iz Centra “Key” za koje ovaj događaj ima posebno značenje.

– Ono što je specifično za ovu proslavu je da je Sisak nedavno pretrpio ogromne štete od potresa i ovom akcijom želimo napraviti nešto lijepo za grad koji smatramo svojim drugim domom, da se barem na kratko i prividno vratimo u normalu i sjedimo uz obalu Kupe uz druženje, a pozivamo i ljude da dođu na besplatni buvljak te da uzmu što im je potrebno ili da uzmu za nekoga za koga znaju da im je potrebno – kažu nam Keyevci koji su još prošle godine u centru Banovine počeli provoditi projekt “Ljeto na Kupi”.

– U parku Rokić organizirali smo radionice kuhanja, reciklažne radionice, yogu na otvorenom te kvizove i old-school društvene igre. Osim toga, u suradnji s ekološkom udrugom Kupa Vurot iz Siska, prošle smo godine organizirali i čišćenje obale i korita rijeke Kupe te smo posebno sretni što su se na čišćenje odazvali i ljudi iz Zagreba i Lipika – opisuju iz Centra koji tvrde kako je upravo Sisak uistinu progresivan grad što se tiče ekološke osviještenosti čemu svjedoče i mnoge akcije čišćenja rijeka i sadnje stabala u čemu su i sami sudjelovali, a tu ne planiraju stati.

– Mi svakako imamo u planu i dalje nastaviti s ovakvim programima, koliko ćemo biti u mogućnosti s obzirom da ne primamo nikakve institucionalizirane financije već ovisimo isključivo o donacijama građana – zaključuju te dodaju kako se vesele već nekim najavljenim gostima iz Zagreba i susjedne Bosne i Hercegovine, no kako je zbog epidemioloških uvjeta broj posjetitelja ograničen, potrebno je ranije potvrditi svoj dolazak na njihov službeni mail centarkey@gmail.com.

PHOTOS BY: www.sisak.hr, Unsplash, Projekt O2 / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.