veronica-lorine-CPnPmOspU2g-unsplash

Umjesto da završe na odlagalištu, rabljene bojice pretvaraju se u nove za djecu u bolnicama

GREEN_300_listici_sredina

Bojice kao bijeg od stvarnosti

Neprofitna organizacija The Crayon Initiative reciklira rabljene i neželjene bojice kako bi očuvala okoliš i obogatila život hospitaliziranoj djeci kroz umjetnost i maštu.

Ideja za The Crayon Initiative nastala je jedne noći kada je Bryan Ware s obitelji otišao na večeru proslaviti svoj 40. rođendan. Dok su čekali hranu, njegova djeca dobila su bojice i bezbrižno su crtala po slikovnicama i menijima. Promatrajući ih, Bryan se zapitao gdje završavaju bojice iz restorana kada ljudi odu kući. Ispostavilo se da odlaze na odlagalište otpada tvoreći veliku voštanu masu koja se nikad ne razgrađuje. Pomislio je: “Zašto se bojice ne mogu prenamijeniti kako bi širile radost u svijetu?”.

Odnio je bojice kuće i počeo ih sortirati i topiti te pretvarati u novi oblik bez ikakvih dodatnih materijala poput papira. “Shvatio sam da su voštane bojice besplatan resurs. Kada sam došao kući iz restorana, na internetu sam pokušao saznati kako se točno ovakve bojice recikliraju. Nisam mogao vjerovati da se ništa ne poduzima po tom pitanju”, rekao je Bryan za američke medije.

Staro za novo

Bryan je započeo prikupljanje i topljenje bojica u svojoj kuhinji i u prvoj godini napravio 40.000 novih voštanih bojica. The Crayon Initiative se nadao da će moći školama pružiti besplatne materijale, ali je promijenio plan i bojice počeo dijeliti djeci u bolnicama. Neprofitna organizacija danas donira bojice za čak 250 dječjih bolnica diljem Amerike.

“To nisu samo bojice za djecu. One njima pružaju bijeg od situacije u kojoj se nalaze. Zahvaljujući bojicama mogu izraziti točno ono što osjećaju i maštom otputovati daleko od bolničkog kreveta”, kaže Bryan.

Neprofitna organizacija radi zahvaljujući članovima zajednice koji dobrovoljno sudjeluju u procesu stvaranja i doniranja bojica. Prije pandemije, inicijativa je mjesečno imala 600 volontera. Oni sortiraju bojice prema boji, tope ih u specijalno izrađenim pećnicama i oblikuju u bojice trokutastog oblika kako se ne bi kotrljale iz bolničkih kreveta ili sa stolova.

“Čujemo priče kako se djeca tijekom boravka u bolnici ne odvajaju od svojih bojica, a nose ih i kući jer su ona jedini lijep podsjetnik na bolnicu. Također, dobivam i poruke roditelja koji su nažalost izgubili dijete i koji mi se zahvaljuju jer su zbog naših bojica zadnji put vidjeli osmijeh na licu svoga djeteta”.

Do danas inicijativa je donirala 560.000 paketa bojica dječjim bolnicama. Donosi sreću djeci koja su suočena sa stresom hospitalizacije pružajući im slobodu koja dolazi s kreativnom igrom, a do danas je spriječila da više od 42 milijuna rabljenih bojica završi na odlagalištu smeća.

PHOTOS BY: Instagram @thecrayoniniciative, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.