marcelo-uva-n2v3lTWy74Y-unsplash

Umjesto da vodu iz bazena ispušta u odvodne kanale, ovaj grad je koristi za čišćenje ulica

GREEN_300_listici_sredina

Pametna ponovna upotreba vode

Znate li odakle dolazi voda kojom se ispiru ulice Varšave? Navodno, iz gradskih komunalnih bazena. Na tu dobru praksu ponovne upotrebe vode podsjetila je i službena stranica poljske prijestolnice iskoristivši prigodu i za statistiku.

Ove godine javni bazeni “donirali” su 1,6 milijuna litara vode, a sva ta tekućina bila je dovoljna da se napuni 170 vozila za čišćenje ulica, a ne da se ispusti direktno u odvodne kanale.
Ovo ljeto nas je podsjetilo na činjenicu da je voda ograničen i dragocjen resurs koji je često prva žrtva klimatskih promjena. “U doba klimatskih promjena voda je posebno dobro. Gradske službe u Varšavi, koje su udružile snage s općinskim sportskim centrima, također se prisjećaju ekologije u svom svakodnevnom radu. Gradska čistoća još uvijek traži načine za uštedu resursa uz održavanje visokih standarda čistoće. Vidimo uspjeh takvih aktivnosti, a kampanja recikliranja vode naišla je na veliko priznanje među stanovnicima ne samo Varšave,” kaže Tadeusz Jaszczołt, direktor Gradske čistoće Varšave.

Sama akcija izvedena je u tehnološkim prekidima kada je zbog održavanja potrebno isušiti bazene. Ove godine sedam sportskih centara pridružilo se eko inicijativi Gradske čistoće koja radi na 1300 kilometara ulica u gradu. Ovo je treći put da Gradska uprava provodi akciju obnove vode i tako pridonosi glavnom gradu pod nazivom “Vodu poštuj – zavrti, skupljaj, štedi”. Ukupno je u posljednje tri godine u recikliranju vode ponovno iskorišteno 6,5 milijuna litara te dragocjene tekućine – koliko mogu primiti dva olimpijska bazena.

PHOTOS BY: Unsplash; Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.