bus

Umjesto da gomilaju otpad, stari, oronuli autobusi u Japanu postaju gradske saune

GREEN_300_listici_sredina

Spa tretman u najneobičnijem okruženju

Ovo je na oko samo još jedan stari gradski autobus spreman za otpis. On bi vjerojatno negdje ležao na otpadu da ga japanske vlasti nisu dosjetile kako prenamijeniti gomilu javnog prijevoza u ni više ni manje nego saune.

Često svjedočimo gomilanju prijevoznih sredstava na otpadu ili zabačenih negdje na dnu šume, jer vlasnicima više ne služe pa je svima “najlakša” opcija baciti ih negdje u prirodu. Time se stvara “groblje” vozila, a svako takvo bačeno vozilo u okoliš, priroda još uvijek nije razgradila. Takav je problem i s neispravnim javnim prijevozom koji nakon godina korištenja ostaju trunuti na javnim parkiralištima u nevoznom stanju. Stari gradski autobusi problem su u cijelom svijetu i nerijeko predstavljaju otpad koji je nemoguće ispravno reciklirati.

Tome su doskočili u dalekom Japanu, gdje njihovi autobusi kojima je “prošao rok” postaju gradske saune. Japanske vlasti na čelu s tamošnjim dizajnerima interijera odlučile su starim prigradskim autobusima udahnuti novi život i prenamijeniti ih u saune koje su ionako popularne u ovoj azijskoj zemlji pa su tako spojili ugodno s korisnim. I dok je vanjski izgled autobusa ostao vjeran prijašnjem izgledu, dizajneri su u potpunosti promijenili strukturu unutarnjeg prostora koji se sastoji od dijela za odmor i odlaganje stvari, sobe za saunu s drvenom peći prednjeg uredskog prostora za plaćanje ulaznice koji je nekad bilo vozačko sjedalo. Neki od detalja autobusa zadržani su u redizajniranju, kao što su prstenovi za vješanje i klupe. Gumbi autobusa, koje su inače putnici koristili za traženje zaustavljanja, sada će umjesto toga, prskati vodu kada se pritisnu kako bi generirali paru u sauni.

The Sabus ime je ovih novih samo na prvi pogled buseva, a prvi takav sauna autobus bit će pušten u pogon u veljači iduće godine kada će temperature još uvijek biti relativno niske, a do tada će vlasti pronaći punktove u gradu gdje će biti smješteni. Lokacije bi mogle biti i u prirodi van grada, tako da svi oni koji se žele relaksirati mogu imati predivan pogled iz ove neobične saune. Ove preuređene saune moći će se i iznajmljivati pa se očekuje kako će među njima prvi u redu biti vlasnici kozmetičkih i spa salona.

PHOTOS BY: sabus.jp / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.