Umjesto bijele kute, Ilija je radiolog koji je odabrao čizme i poljoprivredu: ‘Bez ljubavi nema uspjeha’

GREEN_300_listici_sredina

Uzgaja mikropovrće, sadnice i jestivo cvijeće!

Njegova je filozofija, kaže, zapeti kada je najteže. U trenutcima kada se čini da nema povratka i da je baš sve na čemu si radio nepovratno izgubljeno, tada treba najviše raditi, "stisnuti zube" i boriti se. A takve su situacije u poljoprivredi česte.

Podrška obitelji mi je iznimno važna i to ću uvijek istaknuti. Gledao sam kako se moj otac bavi poljoprivredom, promatrao sam sve što je radio i to me je valjda inspiriralo da se danas i sam bavim time, objasnio nam je Ilija Jurić, entuzijast i zaljubljenik u neobične biljke i sve samo ne običan poljoprivrednik.

On je inženjer medicinske radiologije koji umjesto rendgenskih snimki pregledava sadnice u svojim plastenicima!

Potpuno svojevoljno, titulu hrvatskog poljoprivrednika odlučio je staviti ispred one medicinskog djelatnika. Svjestan svih teškoća i izazova koje taj posao nosi sa sobom, Ilija je odlučio poslušati svoje srce. Danas uzgaja sadnice, mikropovrće i jestivo cvijeće za brojne vrhunske restorane.

“Iako ja možda nisam najrealnija slika poljoprivrednika, uvijek sam nekako bio entuzijast u svemu što sam radio. Da nisam ovomu pristupio s ljubavlju jednostavno to ne bih mogao. Radio bih neko vrijeme i onda odustao. Krenuo sam u ovo jer sam volio, od malena sam gledao tatu i tako je sve krenulo”, kaže nam Ilija.

Ipak, u poslu s povrćem i zemljom, nije zanemario onu logičnu stranu razmišljanja koja ga je vodila tijekom studija. Naime, prije svakog projekta i odluke o novoj vrsti povrća, Ilija bi sve stavio na papir i pokušao izračunati dobre i loše strane.

‘Uvijek sam sadio te neke lude biljke’ 

“Baviti se poljoprivredom danas i prije dvadeset godina nije ni približno slično. Danas se od vas očekuje i da budete proizvođač, dizajner, voditelj društvenih mreža, da sve to brendirate i plasirate”, objasnio je Ilija osvrnuvši se pritom i na slabu zainteresiranost mladih za bavljenje poljoprivredom.

Mišljenja je da danas nedostaje edukacije u područjima pisanja poslovnog plana, marketinga i svih onih administrativnih prepreka koje nekog novog entuzijasta mogu obeshrabriti.

“Najveći izazov je plasman tih proizvoda. U cijelom procesu je zapravo najlakše uzgojiti hranu, to se relativno lako može, ali puno više ljudi bi se odlučilo raditi u poljoprivredi kada bi imali određenu sigurnu opciju da će sve što uzgoje zaista moći i prodati”

Kako bi njegov posao bio što sigurniji, Ilija svakodnevno prati nove trendove na tržištu, istražuje nove biljke i promišlja o načinima brendiranja.

Tako je prije četiri godine odlučio pokrenuti uzgoj jestivog cvijeća.

“Uvijek sam nekako volio eksperimentirati, naručivao sam sjemena odsvakuda i svašta sam sadio. Uzgajao sam i isprobavao neke lude biljke i to mi je uvijek bilo fora. Onda sam odlučio – idemo sve to staviti na papir.

Krenuli smo s uzgojem, a onda sam pokušao ponuditi restoranima i uspjelo mi je, a danas je interes sve veći”, rekao je Ilija.

‘Ovo više nije samo posao’ 

Njegova je filozofija, kaže, zapeti kada je najteže. U trenutcima kada se čini da nema povratka i da je baš sve na čemu si radio nepovratno izgubljeno, tada treba najviše raditi, “stisnuti zube” i boriti se. A takve su situacije u poljoprivredi česte.

Ilija Jurić uzgaja mikropovrće

“Mi radimo s oko milijun sadnica godišnje i dosta ovisimo o vremenskim uvjetima, mrazu i o tome hoće li, primjerice, padati kiša tri tjedna pa ljudi neće saditi u vrtu. Bude tu svega”, iskreno je rekao.

Njegova strast prema uzgoju neobičnih biljaka i otkrivanju novih okusa odvela ga je do toga da danas uspješno uzgaja presadnice povrća, ljekovito i začinsko bilje, steviju te jestivo cvijeće. Prepoznao je potrebe tržišta i to uspješno integrirao u svoje poslovanje.

Umjesto bijele kute, Ilija je izabrao radno odijelo i čizme i nikada se, kaže, nije pokajao.

 

 

 

 

PHOTOS BY: Privatni album, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.