planetcare-5cpBWEl6y6c-unsplash

Ulaganje u energetski učinkovite uređaje je dugoročno pametna financijska odluka. Otkrijte zašto…

GREEN_300_listici_sredina

Odluke koje donose veću uštedu

Kako se nastavljamo kretati prema zelenijoj budućnosti, energetska učinkovitost postaje sve važnija. Bitno je razumjeti kako se različite vrste uređaja ocjenjuju u smislu njihove energetske učinkovitosti da biste donijeli bolje odluke pri njihovoj kupovini.

Energetske oznake EU standardizirani su sustav označavanja koji se koristi za označavanje energetske učinkovitosti različitih proizvoda, poput kućanskih aparata, žarulja i elektroničkih uređaja, koji se prodaju unutar Europske unije.

Energetske oznake koriste jednostavnu, lako prepoznatljivu ljestvicu od A do G, pri čemu je A energetski najučinkovitija, a G najmanje. Oznake također pružaju dodatne informacije kao što su godišnja potrošnja energije, razina buke i drugi tehnički podaci, ovisno o proizvodu.

Oznake su važne iz nekoliko razloga. Prvo, potrošačima pružaju jasne informacije o energetskoj učinkovitosti proizvoda koje kupuju, što im omogućuje donošenje bolje informiranih odluka i potencijalnu dugoročnu uštedu novca na računima za energiju. Drugo, potiču proizvođače na proizvodnju energetski učinkovitijih proizvoda stvaranjem tržišne potražnje za takvim proizvodima. Konačno, oznake su dio sveukupnih napora EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova i borbu protiv klimatskih promjena smanjenjem potrošnje energije i promicanjem obnovljivih izvora energije.

EU ljestvica energetskih oznaka kreće se od A do G, pri čemu je A energetski najučinkovitija, a G najmanje učinkovita. Oznake su izvorno uvedene za kućanske aparate kao što su hladnjaci, perilice rublja i perilice posuđa sredinom 1990-ih, a od tada su proširene na druge proizvode kao što su žarulje, televizori i klima uređaji.

Ljestvica je ažurirana tijekom godina kako bi odražavala promjene u tehnologiji i kako bi se osiguralo da energetski najučinkovitiji proizvodi uvijek budu označeni kao takvi. Na primjer, 2010. godine oznaka je ažurirana kako bi uključila ocjene A+, A++ i A+++ za još energetski učinkovitije proizvode.

Ovdje je pregled različitih ocjena energetskih oznaka:

A+++: Energetski najučinkovitija ocjena za proizvod, koja pokazuje da koristi vrlo malo energije i da je vrlo učinkovit.
A++, A+: Proizvodi s ovim ocjenama također su vrlo energetski učinkoviti, ali mogu trošiti nešto više energije od proizvoda s ocjenom A+++.
O: Ovo je standardna ocjena za proizvode koji ispunjavaju minimalne zahtjeve energetske učinkovitosti u EU.
B do G: Proizvodi s ovim ocjenama postupno su manje energetski učinkoviti, a G je najmanje učinkovit.

Oznake također sadrže dodatne informacije poput potrošnje energije u kilovat satima godišnje, razine buke i druge tehničke detalje ovisno o proizvodu. Oznake su osmišljene tako da budu lako prepoznatljive i razumljive potrošačima te su koristan alat za pomoć potrošačima pri donošenju informiranih odluka pri kupnji proizvoda koji troše energiju.

Primjer kako bi netko u Hrvatskoj mogao uštedjeti birajući uređaje s boljim energetskim oznakama

Recimo da ste u potrazi za novom perilicom rublja i odlučujete se između dva modela: jedan s oznakom energetske učinkovitosti A+++ i jedan s oznakom B.

Pod pretpostavkom da obje perilice rublja imaju iste karakteristike i kapacitet, perilica rublja s oznakom A+++ koristit će znatno manje energije od perilice s oznakom B. To znači da ćete s vremenom uštedjeti novac na računima za energiju odabirom energetski učinkovitije perilice rublja.

Zapravo, prema Europskoj komisiji, odabir perilice rublja s oznakom A+++ umjesto perilice s oznakom B može uštedjeti do 250 € u troškovima energije tijekom životnog vijeka uređaja. To je zato što će stroj s ocjenom A+++ koristiti oko 60% manje energije od stroja s ocjenom B.

Isti princip vrijedi i za druge proizvode koji troše energiju poput hladnjaka, klima uređaja i televizora. Odabirom proizvoda s boljim energetskim oznakama, s vremenom možete uštedjeti novac na računima za energiju, a istovremeno smanjiti svoj ugljični otisak.

Dugoročna isplativost

Uređaji s višim energetskim oznakama obično su skuplji od onih s nižim ocjenama. Međutim, važno je imati na umu da se viši početni trošak energetski učinkovitog uređaja često može nadoknaditi uštedama na računima za energiju tijekom vremena.

Iako je istina da ćete možda morati platiti više unaprijed za uređaj s višom energetskom oznakom, ušteda energije može se brzo povećati. Na primjer, recimo da se odlučujete između dva hladnjaka, jednog s oznakom energetske učinkovitosti A+ i jednog s oznakom A+++. Hladnjak s oznakom A+++ može biti skuplji unaprijed, ali tijekom životnog vijeka uređaja potencijalno biste mogli uštedjeti stotine eura na troškovima energije, ovisno o tome koliko koristite hladnjak.

Osim toga, mnogi energetski učinkoviti uređaji također mogu biti kvalificirani za državne popuste ili druge poticaje, koji mogu pomoći u nadoknadi početnih troškova. Primjerice, u Hrvatskoj su trenutno dostupni državni poticaji za kupnju energetski učinkovitih uređaja, poput hladnjaka, perilica rublja i klima uređaja.

U konačnici, isplati li se investirati u uređaj s višom energetskom oznakom ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući početnu cijenu uređaja, koliko ćete ga koristiti i cijenu energije u vašem području. Međutim, općenito, ulaganje u energetski učinkovite uređaje dugoročno može biti pametna financijska odluka, jer vam može pomoći uštedjeti novac na računima za energiju, a istovremeno pridonijeti održivijoj budućnosti.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.