Djeca u vrtu (arhiva Bioteke)

Međunarodni dan smanjenja emisija CO2: Ugljični se otisak može smanjiti malim promjenama

GREEN_300_listici_sredina

Hrvatski stručnjaci donose nekoliko načina

Više hodanja i više vožnje biciklom stručnjaci navode kao najjednostavniji i najprimjenjiviji savjet koji svatko od nas lako može uvrstiti u svoju rutinu kako bi se smanjio ugljični otisak.

Čak i najmanje promjene svakodnevnih navika mogu doprinijeti smanjenju ugljičnog otiska, upozorili su hrvatski STEM ambasadori povodom Međunarodnog dana smanjenja emisija CO2 koji se obilježava danas.

“Više hodanja i više vožnje biciklom! To je najjednostavniji i najprimjenjiviji savjet koji svatko od nas lako može uvrstiti u svoju rutinu. Smanjujući vožnju u automobilu radimo nešto dobro ne samo za svoj okoliš, nego i za svoje zdravlje“, kazala je Jana Požeg Krišković, studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja sudjeluje u projektu “Razvoj mreže STEM ambasadora“ koji djeci i mladima prenosi znanja iz STEM područja.

Na stvaranje ugljičnog dioksida, osim vožnje automobilom ili avionom, utječe i korištenje energije u kućanstvu, kupnja novih proizvoda, ali i prehrana. Stručnjaci savjetuju gašenje svjetla i uređaja kada se ne koriste, štedne žarulje umjesto običnih te regulaciju sobne temperature pomoću termostata.

Rinfuza i manje mesa

“Pri izboru novog uređaja preporučuje se provjeriti koliko energije troši. Umjesto stolnog računala može se kupiti prijenosno kojem je potrebno manje električne energije“, poručuju STEM ambasadori školarcima. Osim toga, savjetuju i kupnju samo onoga što je uistinu potrebno. Preporučuju biranje proizvoda iz rinfuze, odnosno bez jednokratne ambalaže.

Pri izboru proizvoda treba dati prednost onim dugotrajnima, primjerice umjesto odjeće brze mode birati onu koja se može nositi godinama. Staru je robu moguće kupovati, prodavati i donirati. Prije svake kupnje novog odjevnog predmeta potrebno je postaviti si pitanje: “Koliko ću puta ovo nositi?“, rekli su školarcima. STEM ambasadori kažu kako je kod izbora hrane dobro birati onu koja se uzgaja u podneblju u kojem čovjek živi.

Na smanjenje ugljičnog otiska pozitivno utječe i smanjenje udjela mesa u prehrani, posebice crvenoga jer njegova proizvodnja troši mnogo prirodnih resursa. Preporučuje se prehrana bogata voćem i povrćem te ribom. Ujedno je važno i smanjiti bacanje hrane.

PHOTOS BY: PR / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.