naja-bertolt-jensen-frWkCQZhe-I-unsplash (1)

Udruga Sunce i Biotherm Waterlovers predstavljaju Cleaning Sailing Race regatu

GREEN_300_listici_sredina

Regata i još puno više

Udruga Sunce partner je u kampanji za očuvanje voda i Jadranskog mora programa Biotherm Water Lovers, a u sklopu ove zajedničke misije Udruge Sunce i Biotherma provesti će se akcija uklanjanja otpada s plaža i mora - Cleaning Sailing Race regata.

Jeste li znali da znanstvenici predviđaju da će do 2050. u morima biti više plastike nego ribe? Očuvati i zaštiti naše more ponekad nam izgleda kao utrka s vremenom. Potreba za ujedinjenjem u stvaranju bolje budućnosti za naše more nikada nije bila jasnija. Upravo iz tog razloga, Udruga Sunce partner je u kampanji za očuvanje voda i Jadranskog mora programa Biotherm Water Lovers. U sklopu ove zajedničke misije Udruge Sunce i Biotherma provesti će se akcija uklanjanja otpada s plaža i mora – Cleaning Sailing Race regata.

Ova edukativno – ekološka regata s oko 140 sudionika raspoređenih na 10 jedrilica kreće 11. travnja 2022. u 9 sati ujutro iz Marine Kaštela prema uvalama koje se nalaze na području otoka Šolte. Zajedničkim snagama Udruge Sunce i Biotherm uz pomoć skipera Vodan Yachting akademije, jedrilica Adriatic Sailing charter kompanije , Müller i Martinis Marchi hotela i marine organiziramo veliku akciju čišćenja podmorja i plaža od otpada. Uz zaposlenike, članove i volontere Udruge Sunce na regati će sudjelovati predstavnici svih navedenih partnera i suradnika. Važnost Cleaning Sailing Race-a prepoznata je i od strane PIK Mornar, RC Draulik Milna i Udruge studenata Oceanus, koji će nam se pridružiti u podvodnoj ronilačkoj akciji uklanjanja otpada.

Prikupljeni otpad popisat će se prema Protokolu za provedbu projekata čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području RH uz korištenje aplikacije CRO SEA CLEAN APP. Protokol koristi svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora. Cilj ovoga Protokola je da dobijemo jedinstvenu bazu podataka koja kasnije služi znanstvenoj zajednici da mogu kreirati preporuke za donosioce odluka. Nakon popisivanja, otpad će zbrinuti komunalno poduzeće Basilija d.o.o..

Kako bi zaštitili naše more nije dovoljno povremeno ukloniti otpad s plaža, iako je nužno, već je važno spriječiti njegovo nastajanje. Procjenjuje se da oko 80% morskog otpada dolazi s kopna, a zbog neadekvatnog gospodarenja otpadom u morima svakodnevno završi 13 tisuća tona plastike. Praćenje vrste otpada, podrijetlo otpada i mjesta na kojima se nakuplja važno je za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja, kako otpadom tako i morskim okolišem.

Ovo će ujedno biti i prilika za edukaciju djelatnika u nautičkom sektoru o važnosti razvoja održivog nautičkog turizma. Edukacija će obuhvatiti teme utjecaja otpada na morski ekosustav te približiti nautičarima značaj i svrhu ekološki prihvatljivog sidrenja. Podsjećamo, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita jedna je od vodećih organizacija za zaštitu prirode i okoliša u Hrvatskoj koja svojim radom daje izniman doprinos zaštititi prirode RH te osobito Jadranskom mora, zagovaranjem, educiranjem i informiranjem o okolišno-odgovornim rješenjima utemeljenima na stručnom i istraživačkom radu.  Kako bi se umanjio utjecaj kojeg industrija ljepote ima na oceane, mora i vodene ekosustave Biotherm Water Lovers program obuhvaća sve aspekte lanca proizvodnje Biotherma, od nabave i formulacije proizvoda, dizajna pakiranja i dizajna materijala na prodajnim mjestima. Klimatska kriza, onečišćenje, prekomjerni i neselektivni industrijski ribolov te uništavanje morskih staništa predstavljaju najveće prijetnje morima i oceanima, na koje moramo reagirati danas.

PHOTOS BY: press, instagram, unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.