mmmm

PERWOLL DONOSI

Učestale greške koje trebate izbjegavati pri kreiranju “capsule” garderobe

GREEN_300_listici_sredina

Ormar koji ćete s osmijehom otvoriti svaki dan

"Capsule" garderoba izvrstan je i održiv način planiranja outfita, ali često može uzrokovati više štete nego koristi, ako se ne izvede dobro. Pomoći ćemo vam da se to ne dogodi i da otkrijete sve čari ove odlične metode organiziranja ormara...

Capsule garderoba najčešće se sastoji od 30 do 40 komada odjeće. Ovaj trend raščišćavanja ormara pomaže pri bržem planiranju outfita, odvlači nas od kompulzivne kupovine, pomaže nam pri organizaciji i dobar je za okoliš. Međutim, ograničavanje vašeg ormara na svega 40 komada dok istodobno pokušavate biti stylish je zapravo dosta nezgodno. Može vam se činiti kao da prečesto nosite jednu te istu odjeću, a mnogi zbog toga i odustaju od capsule garderobe. Da do toga ne bi došlo, važno je odbacite zablude i utvrditi greške koje se najčešće vežu za capsule garderobu.

Donosimo nekoliko savjeta za chic i održivu capsule garderobu:

Ne ograničavajte se na samo jednu boju

Mnogi vjeruju da capsule garderoba najbolje funkcionira zbog jedne palete boje. Međutim, ovo pravilo je dosta ograničavajuće i brzo dosadi. Umjesto toga, odaberite osnovne boje kao što su bež, crna ili siva. Zatim te boje kombinirajte s raznovrsnom paletom akcentnih boja. Ove boje trebale bi se dobro nadopunjavati. Da biste bili sigurni u to, birajte boje koje su sličnih tonova i saturacije. Primjerice, ako je vaša odjeća zemljanih tonova, bez problema je možete kombinirati sa zemljano ružičastom, zelenom, žutom ili plavom. Na taj način ćete u garderobu unijeti više boja, a one se neće „sudarati“. Stoga, kada planirate capsule garderobu, obratite pažnju na tonove umjesto samo jedne boje koju volite.

Nemojte izbaciti cijeli ormar!

Ako pokušavate živjeti održivije, bacanje odjeće i stvaranje puno tekstilnog otpada svakako nije dobar početak. Umjesto toga, odvojite odjeću prema godišnjim dobima i odaberite komade koje najčešće nosite. Napravite održivu capsule garderobu oko ovih elemenata, a sve ostalo uredno pospremite do iduće sezone. Donirajte one komade koje više ne nosite ili vam više ne pristaju. Samo pripazite da s najboljom namjerom kreiranja capsule garderobe ne izbacujete sve što već imate.

Nemojte ormaru podrediti cijeli život

Vaš život treba postati održiviji, ne dosadniji. Uzmite u obzir sva društvena događanja, tulume i festivala kada planirate capsule garderobu. Nema potrebe da idete u shopping svaki put kada vas netko negdje pozove na druženje. Unaprijed isplanirajte svečanije outfite, ali vodite računa o tome da ih možete nositi i u ležernijim izdanjima. Slip haljina je odlična za tulume, a možete s njom kombinirati odličan casual outfit tako da preko nje odjenete vestu, džemper ili kožnu jaknu.

Basic komadi ne znači da i vi trebate biti basic

Ljudi pretpostavljaju da raznovrsna capsule garderoba ovisi isključivo o jednobojnim basic ili jednostavnim komadima koji se mogu iznova nositi. Iako su ovi faktori važni, ne treba na njih stavljati ograničenja. Eksperimentirajući s uzorcima i različitim siluetama, možete dodati malo boje i dubine u svoj ormar. Uzorci su odlični za pronalaženje „temeljnih“ i akcentnih boja, trik koji smo ranije spomenuli. Također, možete slojevitim odijevanjem poigrati se s različitim strukturama svoga outfita. Osim toga, investirajte u jedinstvene statement komade za dane kada se želite isticati. Njih ćete najčešće pronaći u second hand dućanima.

Nemojte komadima odjeće davati samo jednu svrhu

Ako imate samo 40 komada odjeće, pobrinite se da svaki komad možete nositi na različite načine. Na primjer, haljine nosite kao suknje, tregerice kao obične hlače i slično. Manje je uistinu više ako ste malo kreativniji. Fokusirajte se na ono što nosite i eksperimentirajte s različitim načinima na koje možete nositi pojedine komade umjesto da kupujete puno odjeće.

Nemojte se opterećivati

Nemojte biti prestrogi sami prema sebi. Ako odlučite kupiti novi komad odjeće jer imate opravdan razlog ili se taj komad ne uklapa u capsule garderobu, nije smak svijeta. I dalje se trudite i donosite savjesne odluke da kupujete manje i živite održivije i to je jako pohvalno. Zabavite se dok planirate garderobu dok istodobno činite svoj svakodnevni život jednostavnijim, jeftinijim i boljim.

Nemojte biti nemarni prema svojoj odjeći

Budući da u svom ormaru imate manje, ali pomno odabrane odjeće, češće ćete nositi pojedine komade. Odjeća iz capsule garderobe zato zahtjeva nešto pažljiviju njegu i održavanje jer lako može poprimiti neatraktivan izgled uzrokovan čestim pranjem ili korištenjem neadekvatnog proizvoda. Jednostavnim i učinkovitim održavanjem svoje omiljene odjevne komade možete iznova nositi, a oni će izgledati kao novi, posebice ako je riječ o second hand ili vintage komadima. Dovoljno je pažljivo pročitati etiketu i vidjeti kakvu njegu zahtjeva određeni komad odjeće i odabrati nježni deterdžent koji štiti, popravlja i obnavlja izblijedjelu odjeću te vraća intenzitet boja. Pravilnom njegom vaša capsule garderoba poslužit će vam dugi niz godina!

PHOTOS BY: Instagram; Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.