taylor-wilcox-NTur2_QKpg0-unsplash

Učenici sa školama potpisali Sporazum o klimi kojim su dobili pravo na uvođenje održivih navika

GREEN_300_listici_sredina

Primjer dobre prakse

Školarci u Berlinu postali su ravnopravni sa školom kada je riječ o provođenju održivih i odgovornih navika i to zahvaljujući potpisanom Sporazumu o klimi. Prvom od moguća tri.

Da mladi mogu biti glas za bolje sutra, tome svjedoči i Sporazum o klimi koji je ovih dana potpisan između berlinskih učenika i tamošnjih škola, odnosno onih na Senefelderplatzu. Riječ je o prvom od ukupno tri klimatska sporazuma sa svojim školskim upravama. Sporazum bi učenike i njihovu školsku upravu trebao staviti u donekle ravnopravan položaj. Škola će sada morati provoditi određene mjere održivosti koje predlažu učenici, a to uključuje opsežnu operaciju recikliranja, zatim energetska pitanja kao i ekološki prihvatljive kutije za objede Sve ove mjere trebale bi zajedno djelovati na smanjenje otpada iz škole. Astrid-Sabine Busse, senatorica za obrazovanje, mlade i obitelj, objasnila je da su ovi klimatski sporazumi način da školarci iskuse svoju političku učinkovitost izravno u svom okruženju.

“U našoj školi svi su učenici bili uključeni u izradu zajedničkog klimatskog sporazuma. Svi su shvatili da svatko može nešto učiniti, pa makar to izgledalo kao malo, no na kraju, zbroj svih planova i projekata rezultira nečim velikim: našim klimatskim sporazumom za zaštitu klime i obrazovanje o okolišu”, izjavili su za medije iz uprave škole i vijeća učenika. Klimatske promjene i održivi razvoj službeno su ušli u školski sustav u Berlinu još 2017. godine. Od prvog do desetog razreda školski kurikulum je bio usredotočen na teme “Održivi razvoj/učenje u globalnim kontekstima” i “Obrazovanje za demokraciju”. Ovo je sigurno učinilo klimatske promjene neposrednijom temom za mnogo djece u školi.

Nadalje, od početka ove školske godine učenici su sa svojom školom, kao ravnopravni partneri, mogli sklopiti klimatske sporazume. Ovaj okvir za borbu protiv klimatskih promjena razvila je široka skupina stručnjaka, uključujući znanstvenike, menadžment škola i Friday for Future Berlin. Zajedno su osmislili predložak za sporazum koji je već korišten u dvije druge škole – Gimnaziji “Immanuel-Kant” u Lichtenbergu i “Bienenwaldringu” u Neuköllnu. U prvoj su školske vlasti pristale na dosljedan sustav odvajanja otpada, dok su one u Bienenwaldringu pristale na sezonsku prehranu voća i povrća u kantini. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.