agriculture-iot-with-rice-field-background-scaled622f30d20ee4f

U Zagrebu se održava konferencija Waste2Energy koja predstavlja izazove, ali i rješenja za termičku oporabu otpada

GREEN_300_listici_sredina

Novi načini smanjenja otpada

Konferenciju organiziraju PROdukcijski tim, Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO) i International Solid Waste Association (ISWA) s pokroviteljem Hrvatskom gospodarskom komorom, a cijela konferencija usredotočit će se na termičku oporabu različitih vrsta otpada, a okupit će znanstvenike, stručnjake, gospodarstvenike i predstavnike državnih i lokalnih tijela iz područja gospodarenja otpadom iz Hrvatske i regije.

Sve veća količina otpada koju proizvodimo predstavlja jedan od najvećih izazova modernog društva, a s obzirom na to da su se konvencionalne metode odlaganja otpada pokazale kao neodržive, tražimo nove načine kako bismo smanjili količinu otpada koji završava na odlagalištima te kako bismo taj otpad pretvorili u koristan izvor energije. Upravo o tim rješenjima i inovativnim pristupima u upravljanju otpadom raspravljat će se na 2. međunarodnoj konferenciji Waste2Energy, koja će se održati od 27. do 28. travnja u Hilton Garden Innu u Zagrebu.

Konferenciju organiziraju PROdukcijski tim, Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO) i International Solid Waste Association (ISWA) s pokroviteljem Hrvatskom gospodarskom komorom, a cijela konferencija usredotočit će se na termičku oporabu različitih vrsta otpada, a okupit će znanstvenike, stručnjake, gospodarstvenike i predstavnike državnih i lokalnih tijela iz područja gospodarenja otpadom iz Hrvatske i regije.

Na konferenciji će biti predstavljeni najnoviji inovativni pristupi, tehnologije i rješenja za upravljanje otpadom, kao i iskustva tvrtki iz regije u odvojenom prikupljanju i pripremi otpada za daljnju obradu. Također će se raspravljati o poteškoćama u komunikacijskim procesima cjelovitog upravljanja otpadom na relaciji korisnik – skupljači – obrada – oporaba – odlaganje.

‘’Specijalistička međunarodna konferencija  Waste2Energy nudi novi pristup problematici termičke oporabe otpada, a cilj joj je popularizirati ekonomske i okolišno prihvatljive načine kako to učiniti. Donosimo cijeli niz iskustava iz regije koje nude eminentni dokazani stručnjaci sa izvrsnim referencama. Uz  kvalitetne diskusije i suprostavljanje mišljenja oko različitih pristupa tehnološkim rješenjima konferencija nudi i primjere dobre prakse iz regije. U EU najčešće zastupljeni oblik zbrinjavanja  komunalnog otpada je upravo termička oporaba. Tehnologije su usavršena, a upravljanja i sustavom pripreme otpada dovedeni su na visoku razinu’’, rekao je o konferenciji član Organizacijskog odbora Waste2Energy konferencije dr.sc. Tomislav Lukić.

Statistike o upravljanju otpadom i uporabi u zemljama Europske unije bit će predstavljene i uspoređene s Hrvatskom i zemljama regije, s ciljem pružanja inputa za uspješno rješavanje problema s upravljanjem otpadom u Hrvatskoj i regiji.

‘’Stvaranje poslovnog i kvalitetnog konkurentskog okruženja, te uspostave pravih burza materijala koji se mogu materijalno ili termički oporabiti jedini je put ka održivom upravljanju okolišem. Uz sve ovo u programu konferencije značajno mjesto zauzima upravo komunikacija  zainteresiranih strana, a to smo svi mi. Svatko od nas dnevno proizvede oko kilogram otpada i zagadi između 150 i 200 litara pitke vode i gotovo nikada ne razmišljamo kako će se iste količine otpada i komunalne vode zbrinuti. Temeljno načelo zaštite okoliša je „zagađivač plaća“, a u ovom slučaju to smo mi sami. Komunikacija između dionika zaštite okoliša je zaista na niskoj razini i zbog tog ova konferencija na poseban način obrađuje ovu temu’’, zaključio je dr.sc. Tomislav Lukić.

 Waste2Energy konferencija će pružiti važan doprinos u osvještavanju o važnosti ove teme i njenog utjecaja na okoliš i društvo te u pokazivanju inovativnih pristupa u upravljanju otpadom.

Ovogodišnja konferencija je druga po redu, a u prvom dijelu će se predstaviti problemi s upravljanjem otpadom, dok će se u drugom dijelu fokusirati na rješenja u oporabi različitih vrsta otpada.

Preliminarni program konferencije možete pogledati ovdje, a za sudjelovanje na konferenciji i više informacija posjetite ovaj link.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.