Crveni križ u Zagrebu otvorio je u Heinzlovoj ulici dva strateški važna mjesta za pomoć građanima u teškim situacijama – otvoren je Logistički centar za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama Banka hrane.
Kako bi interventni tim zagrebačkog Crveni križ mogao pravovremeno i učinkovito djelovati u svim kriznim situacijama, na površini od 800 kvadratnih metara uređene su prostorije potrebne za krizne situacije, kao što su uredi, prostorije za 24-satni boravak interventnog tima u kriznim situacijama, paletna mjesta i rashladne komore.
Također, ondje je smještena i sva potrebna oprema za djelovanje u kriznim situacijama – čamac za spašavanje, vozilo, isušivači, šatori, ležajevi na rasklapanje, vreće za spavanje, agregati i pumpe, motorne pile i drugo.
Osim Logističkog centra, Zagreb je dobio i Banku hrane, odnosno centralno mjesto za organizirano i dugotrajno prihvaćanje, skladištenje i distribuciju hrane između donatora i posrednika.
Cjelina distributivno-logističkog centra zaokružena je i trima novim gospodarskim vozilima, koji će biti velika pomoć u prijevozu donacija hrane. Ovaj je projekt je financiran iz instrumenta NextGenerationEu u sklopu Nacionalnog programa otpornosti i oporavka 2021.-2026.
Na svečanom otvorenju predsjednik GDCK Zagreb Hrvoje Pezo zahvalio se donatorima i napomenuo kako Banka hrane treba biti “lakmus papir dobrote i socijalne osjetljivosti industrije hrane i distributera” te je poručio građanima da ne bacaju hranu, već da je radije doniraju.
Na otvorenju su bili i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić, izaslanica gradonačelnika i zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić, izaslanik ministrice poljoprivrede, državni tajnik Zdravko Tušek.