download (55)

U tijeku je Tjedan restorana, a mi smo izdvojili najbolje vege menije u ponudi!

GREEN_300_listici_sredina

Počastite sva svoja osjetila

Tjedan restorana je manifestacija koja se već nekoliko godina održava s ciljem promocije domaće gastro scene. Svake godine u dva navrata tijekom proljeća i jeseni, razveseli sve zaljubljenike u dobru hranu i druženje. Tjedan restorana je u tijeku pa smo zato odlučili izdvojiti restorane s najzanimljivijom vege ponudom koju ćemo mi kušati, a preporučamo i vama.

U tijeku je Tjedan restorana i trajat će sve do idućeg vikenda, odnosno do nedjelje 2. travnja. Kao i uvijek, najbolji domaći restorani nude unaprijed osmišljene sljedove jela za večere i ručkove po promotivnim cijenama. U više 60 restorana koji ove godine sudjeluju, moći ćete naručiti ručak po cijeni od 14 ili 17 eura te večeru po cijeni od 14,17 ili 20 eura. Svi meniji odnose se na tri slijeda jela, a neki nude i čašu vina uz odabrani meni.

Budući da se na popisu restorana nalaze i oni poznati po višim cijenama, ne trebamo dodatno isticati da se definitivno isplati sudjelovati u ovoj manifestaciji jer su cijene i više nego pristupačne. Ovo su restorani s odličnim vegetarijanskim menijima u Zagrebu koje ćemo mi nastojati posjetiti tijekom trajanja Tjedna restorana, a nadamo se da ćete i vi.

Tanyoor, Samoborska 145

Tanyoor je restoran u kome su u ponudi jela provjerenih receptura spremljena na moderan način. Novi à la carte menu dizajnirao je osobno poznati akademik kulinarstva i nositelj titule World Master Chef g. Branko Ognjenović sa svojim suradnicima i chefom Dariom Lide. Naša preporuka je jelovnik 3. Za predjelo ćete dobiti salatu od bulgura, beluga leće i mladog boba s preženim bukovačama u tempuri od slanutkovog brašna. Za glavno jelo vas očekuju ravioli od buće aromatizirani kaduljom i maslacem na podlozi od batata i limtet s pestom od tostiranih bućinih koštica i mente. Za desert poslužuju veganski čokoladni mousse r raguom od bobičastog voća.

Vallis Aurea, Tomićeva 4

Neposredno ispod zagrebačke Uspinjače, u Tomićevoj 4 smjestio se novouređeni restoran Vallis Aurea, obiteljski restoran s tradicijom od 1994. godine. Ponose se činjenicom da jela spremaju po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno mijenja i nadopunjuje atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih sezonskih namirnica. U Tjednu restorana preporučamo da za najbolje vege iskustvo izaberete jelovnik 3. Za predjelo vas očekuje lisnata salata s mariniranom kruškom, gorgonzolom i tostiranim bademima. Glavno jelo je povrtni wok s rižom, a za desert gluten-free čokoladna torta s narančom i lješnjacima. Uz večeru ćete dobiti i aperitiv dobrodošlice.

Alternativa Bistro, Vlaška 35

Alternativa je moderna konceptualna interpretacija kuhinje koja poznate svjetske recepte priprema s niskim udjelom ugljikohidrata. Od Južne Amerike do Europe, bistro odaje počast naslijeđu, prikazujući bogate okuse autorskih jela s modernim obratom, a u harmoniji sa svježim, lokalnim, zanatski pripremljenim namirnicama i u duhu inovativnosti hrvatske gastronomije. Sve namirnice koje koriste za pripremu jela su bez glutena, bez procesuiranih šećera i s niskim udjelom ugljikohidrata. Namirnice su visokokvalitetne i kontroliranog porijekla s ciljem održivosti i kreiranja zdravih obroka. Sladilo koje koriste je ksilitol odnosno brezin šećer, prirodan i nutritivno siguran s niskim glikemijskim indeksom nije škodljiv za zdravlje.

Za predjelo izaberite zimsku juhu od Hokaido buče, glavno jelo domaće njoke od heljdinog brašna u umaku od šumskih gljiva s parmezanom, vrhnjem i gorgonzolom s uljem finih trava, a za desert možete birati između tri slasnih poslastica. Uz jelo dobijete i čašu šampanjca.

Nico’s Bistro, Augusta Cesarca 6, Ban Centar

Nico’s Bar i Bistro nalaze se na reprezentativnoj lokaciji u samom srcu Zagreba, na samo par koraka od glavnog trga. U zelenoj oazi Ban centra, u ugodnom i modernom ambijentu s predivnim zelenim terasama i detaljima za drugačiju i topliju atmosferu. Naša preporuka za ovaj tjedan je jelovnik 3. Predjelo je mediteranska salata koja u sebi ima bulgur, lješnjak, krastavac, papriku, feta sir, rajčicu, peršin, mentu, vlasac, limun i masline. Glavno jelo su špagete u umaku od rajčica, a desert je tart od sezonskog voća.

Balon, Prisavlje 2

Restoran Balon gastro je destinacija koja već desetljeće i pol doprinosi i određuje standard i budan pristup kulturi stola, zagovarajući i njegujući kult birane hrane, ugostiteljske profesionalnosti i nepatvorene ljubaznosti u pristupu gostu. U priređivanju jela vodi se visokim standardima kuharske umješnosti. Osim gastro čarolije, tu je i predivan ambijent koji odiše toplinom, nenametljivošću, diskretnošću i nekom dostojanstvenom samozatajnošću. Za predjelo preporučamo da odaberete carpaccio od tikvica sa sušenim rajčicama u achetu i soyi s hrskavom salatom. Za glavno jelo odaberite rižoto s ciklom, parmezan kremom i mariniranim tofuom. Za desert su izdvojili tri fantastična izbora.

Restoran Tajer, Ulica kralja Zvonimira 117

U Tajeru poslužuju jela koja su možda i malo zaboravljena. Jela koja su spremale naše bake, mame, hrana koju smo jeli kao djeca.  Spremljena su na naš tradicionalan način i onako kako su nas naučili naši „stari“. S menija za Tjedan restorana za predjelo odaberite polpete od ječma i povrća u umaku od šampinjona. Za glavno jelo zapečeni patlidžan s mozzarellom i pasatom od rajčice i bosiljka, a za desert možete birati između međimurske gibanice, štrudle od jabuke u umaku od vanilije ili moussea od limuna, maline i bijele čokolade u čaši.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.