ivan-matveev-12pkLdAKdHg-unsplash

U tijeku je glasanje za Europsko stablo godine. Evo tko predstavlja naše šume!

GREEN_300_listici_sredina

Glasajte za svog favorita

Ukupno 16 stabala našlo se u ovogodišnjem finalnom izboru za europsko stablo godine, a nakon mamutovca Stoljetni div iz Slavonije, Hrvatsku ove godine predstavlja jedan hrast lužnjak iz Drežničkog polja.

Već trinaestu godinu Europa bira svoje stablo godine, a glasanje je otvoreno sve do 28. veljače kada će svi bodovi biti prebrojeni ne bi li i ovu godinu doznali titulu najljepšeg europskog stabla. U finalu se ove godine našlo 16 prekrasnih stabala iz svih dijelova Europe koji svaki za sebe priča jednu drugačiju i posebniju priču.

Hrast koji nema ime

Hrvatsku ove godine predstavlja jedan golemi hrast iz Drežničkog polja kraj Ogulina. Njegova je starost 250 godina i spada među hrastove lužnjake.

“Ovo stablo nema ime. Jedno je od brojnih hrastova lužnjaka što vijekovima rastu u Drežničkom polju. Nadmorska visina od preko 400 m čini ovu šumu posebnom: s proljeća i na jesen, polje kao magijom postaje jezero, a od šume vidljivi ostaju tek vrhovi krošanja najviših jedinki hrastova, poput ovoga. Radi endemskih vrsta, Drežničko polje dio je eko-mreže Natura 2000, no gradnja retencije znači dulje cikluse plavljenja i trajnu ugrozu za stablo, šumu i ekosustav”, stoji u opisu. Na službenoj stranici Tree of the year možete dati glasove za dva stabla, a u zadnjem je tjednu glasovanje tajno, što znači da preliminarni zbrojevi glasova neće biti dostupni na web stranici.

Stoljetni div na 11. mjestu

Podsjetimo se, prošlogodišnji pobjednik natjecanja bio je Hrast Dunin, Čuvar prašume Białowieża iz Poljske star 400 godina, koji je dobio 179.317 glasova. Drugo mjesto osvojio je Hrast šume Conxo, Drvo slobode iz Španjolske s 168.284 osvojena glasa, a treće je mjesto pripalo Velikom hrastu plutnjaku iz Portugala s osvojenih 70.563 glasova. Na natjecanju za Europsko stablo 2022. godine, Republiku Hrvatsku predstavljao je Stoljetni div u srcu Slavonije, sekvoja koja je osvojila 11. mjesto u ukupnom poretku, s 26.225 osvojenih glasova.

PHOTOS BY: www.treeoftheyear.org, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.