U tijeku je berba domaćih trešanja: Hoće li im pasti cijena ili ćemo i dalje plaćati 10 eura po kilogramu?

GREEN_300_listici_sredina

Dolaze domaće trešnje

Ulazimo u sezonu domaćih trešanja, a kako su one uvozne bile vrtoglavo skupe, zanimalo nas je ima li šanse da naše budu jeftinije. Odgovor smo potražili kod Zlatana Kljakovića Gašpića, osnivača Udruge Trešnja i iskusnog uzgajivača trešanja.

Kada govorimo u uživanju u sezonskome voću, vjerojatno odmah na pamet padaju trešnje i jagode. Trešnje su se kod nas pojavile početkom svibnja, ali su im cijene bile vrtoglavo visoke, s početnom od 28 eura po kilogramu, a sada ih možemo pronaći za 10 do 12 eura po kilogramu.

I dok na društvenim mrežama uglavnom se susrećemo s začuđenim komentarima ljubitelja trešanja o tome kako su cijene potpuno „sumanute“, uzgajivači trešanja imaju svoju priču. Jer, svi znamo, ova sezona što se tiče vremenskih prilika ne ide na ruku poljoprivrednicima i mnoge kulture teško su se probile do svoga zrenja i berbe.

Kako bismo pronašli odgovor i objašnjenje za visoke cijene trešanja, razgovarali smo s osobom koja doista ima što reći na ovu temu.

Zlatan Kljaković Gašpić, vlasnik je OPG-a Trešnja i osnivač Udruge Trešnja, koji se bavi uzgojem trešanja već 40 godina, mnoge su borbe s nepovoljnim okolnostima na tržištu i vremenskim prilikama i neprilikama iza njega. Dakle, možemo reći, ima puno utrka iza sebe.

Prema Zlatanovim riječima, sve do prije dva tjedna na našem su tržištu bile trešnje iz uvoza, i to porijeklom iz Španjolske jer je ondje urod bio bogat, dok zemlje kao Slovenija, Austrija i Italija ove godine imaju fijasko što se tiče berbe.

Od naših susjeda, u Srbiji je bio bogat urod i, osim naših domaćih trešanja, možemo u trgovačkim lancima očekivati i njihove trešnje, ali po nešto nižim cijenama nego što su bile one iz Španjolske. Kao primjer, Zlatan Kljaković Gašpić, navodi trgovačke lance u Sloveniji, gdje kilogram srpskih trešanja možete pronaći po cijeni od 5,40 eura.

Kada dolaze hrvatske trešnje i hoće li cijene ipak biti niže?

Sezona berbe trešanja u Hrvatskoj je počela prije tjedan dana, i to prvo u Kaštelama, potom u Zadru, Istri, a tek ovih dana na red dolazi zagrebačko područje.

Na pitanje hoće li cijene, sada kada dolaze domaće trešnje, biti niže, vlasnik OPG-a Trešnja i osnivač Udruge Trešnja odgovara kako nije baš izgledno, odnosno da ovisi o tome koju klasu trešanja birate.

Cijena trešnje prve klase, čiji je plod promjera 24 -27 mm, neće padati na manje do 6 do 8 eura po kilogramu; trešnje extra klase ploda promjera 28 do 31 mm bit će između 8 do 10 eura; a trešnje premium klase držat će cijenu od 10 do 12 eura po kilogramu.

Ova sezona je bila puna izazova

Zlatan Kljaković Gašpić u svome rasadniku ima vrlo rane sorte, ali i one kasne koje se beru sve do sredine srpnja, a bez obzira na njegovo bogato iskustvo uzgajivača, ova godina je bila puna izazova.

Trešnje su vrlo osjetljive na promjene temperature, kišu i jak vjetar pa je tako bilo poteškoća već od vremena cvatnje. Naime, pčele zbog kišnog vremena nisu izlazile u oprašivanje pa su se poljoprivrednici morali osloniti na bumbare, solitarne pčele i voćne osice.

“U vrijeme oprašivanja imali smo čak četiri jaka mraza i nakon toga kišu, što je uvelike utjecalo na cvatnju”, objašnjava nam Zlatan.

Nadalje, kad je prošla borba s oprašivanjem i cvatnjom, problem su se nastavili u vrijeme sazrijevenja. “Kada polod krene sazrijevati, akoima puno kiše, kao što je bilo ovoga proljeća, plod krene pucati. Ove nam je godine urod podbacio čak 50 do 60 posto”, kaže Zlatan Kljaković Gašpić.

I ne samo to, Zlatan objašnjava kako sada dolazi novi problem, a to su berači. Iako on na svome imanju ima stalnu ekipu za branje, kojoj vjeruje, većina ostalih uzgajivača u deficitu je kvalitetnih berača.

„Iako fizički nije naporno brati trešnje, to je opipljiv posao i zahtijeva dugo stajanje na nogama, zbog čega mnogi posustanu“, objašnjava Zlatan.

Krajnji izazov, koji također utječe na cijenu, naravno, jest i visoka cijena štandova i prodajnih mjesta koja su raspoloživa domaćim uzgajivačima sezonskog voća, ali i uvozne trešnje koje već na početku sezone određuju cijenu domaćima.

Šanse da dobijete povoljnije hrvatske trešnje ipak postoje

No ako volite jesti trešnje i imate volje sami ih brati, ove ukusne plodove možete dobiti ipak jeftinije. Sretnici koji žive u južnome dijelu Hrvatske, oko Zadra, Šibenika i Splita, na drštvenim će mrežama pronaći rasadnike u koje mogu doći i nabrati si trešnje.

Na stranici Virtualni pazar Split pronaći ćete uzgajivače koji vas žele ugostiti na svome imanju, a ako sami uberete trešnje, platit ćete ih oko 3 eura po kilogramu.

I kod Zlatana na njegovom OPG-u Trešnja, koji se nalazi u selu Majkovec pokraj Svete Helene, u Svetom Ivan Zelina, možete doći nabrati trešnje. No Zlatan prima samo obazrive birače koji nježno beru jer je trešnja, kao što smo već rekli, vrlo osjetljivo drvo. Oprezni i obazrivi berači na OPG-u Trešnja mogu ubrati kilogram trešanja za 6,5 eura po kilogramu, a sezona berbe na ovome rasadniku traje sve do polovice srpnja.

 

 

PHOTOS BY: Green.hr/OPG Trešnja, privatni arhiv/Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.