ashkan-forouzani-ignxm3E1Rg4-unsplash

U svijetu zabilježen prvi pacijent s dijagnozom uzrokovanom klimatskim promjenama

GREEN_300_listici_sredina

Hoće li ovo postati konstanta u zdravstvenom kartonu?

Možda nam još uvijek zvuči neobično, ali bolesti uzrokovane klimatskim promjenama su ovdje i doista se događaju. Tome svjedoči i prva pacijentica iz Kanade kojoj je doktor u dijagnozu stavio uzrok klimatske promjene.

Da klimatske promjene nisu nešto što nas očekuje u dalekoj budućnosti, već su ozbiljno počele djelovati na cijeli svijet, svjedoči i priča iz Kanade gdje je zabilježen prvi pacijent kojemu su uzrok bolesti upravo klimatske promjene. Da, dobro ste pročitali. I čini se kako će se ovakav liječnički karton ustaliti u svijetu. Naime, pacijentica je zaprimljena zbog ozbiljnih problema s disanjem nakon što su joj nedavni požari u Kootenaysu pogoršali astmu. Kako izvještavaju tamošnji mediji, regija Kootenays u pokrajini Britanska Kolumbija doživjela je više od 1600 šumskih požara ove godine, a doktor Kyle Merritt, koji vodi odjel hitne pomoći bolnice Kootenay Lake, vidio je brojne slučajeve u kojima je rekordni toplinski val pogoršao postojeće zdravstvene probleme poput dijabetesa, zatajenja srca i mnogih drugih. 

Kako izvještavaju kanadski mediji, od lipnja stotine ljudi umrlo je u toplinskom valu koji je oborio kanadske rekorde vrućine. U selu Lytton u Britanskoj Kolumbiji zabilježio je 29. lipnja najviših 49,6 stupnjeva Celzijusa. Na pitanje zašto je odlučio postaviti ovakvu još uvijek mnogima neobičnu dijagnozu, dr. Merritt koji je rekao: “Ako ne gledamo temeljni uzrok, a samo liječimo simptome, samo ćemo sve više i više padati na dno. Ja pokušavam samo pravilno obraditi ono što vidim. Mi smo u hitnoj pomoći, brinemo o svima, od najpovlašćenijih do najugroženijih, doslovno od kolijevke do groba, vidimo sve.  To je frustrirajuće koliko takvih slučajeva vidimo” istaknuo je Merritt.

Ovaj je doktor počeo sastavljati kolektiv pod nazivom Liječnici i medicinske sestre za planetarno zdravlje te se nada da će njegova akcija pomoći drugim liječnicima da uspostave izravniju vezu između zdravlja svojih pacijenata i klimatskih promjena. Doktor koji je otac troje djece kaže da su tri tjedna ljeta, u kojima su se spojili pandemija Covid-19, toplinski val, divlji požari i zagađenje zraka, bila posebno naporna kako poslovno, tako i privatno. “Znate, imam troje djece, i često se prisjećam ovog ljeta. Oni su unutra, ljeto je, upravo smo prošli kroz COVID, žele izaći i skakati na trampolinu, a ja sebe pitam je li to sigurno?”, zaključuje prvi doktor koji je u karton uveo dijagnozu klimatske promjene. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.