U siječnju u Amazoniji posječen rekordni broj stabala

GREEN_300_listici_sredina

Kad je dosta?

Prema posljednim podacima, u siječnju je posječen rekordan broj stabala u Amazoniji, a time je i oboren rekord za siječanj od 2015. godine otkada se prate ti podaci.

Prema satelitskim podacima, broj posječenih stabala u brazilskoj Amazoniji u siječnju je premašio broj iz istog mjeseca prošle godine, prenosi BBC. Uništena je pet puta veća površina šume nego u 2021. godine, čime je oboren rekord za siječanj od 2015. godine otkada se prate ti podaci. Ukupno posječeno područje u siječnju je iznosilo 430 četvornih kilometara, sedam puta veće od površine njujorške četvrti Manhattana. Zaštitari okoliša za ubrzavanje deforestacije krive brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Zaštita Amazonije izrazito je važna za borbu protiv klimatskih promjena, no šume se i dalje krče zbog drveta, ali i zbog širenja površina za sadnju usjeva kojima se opskrbljuju svjetski proizvođači hrane. Na sastanku na vrhu o klimatskim promjenama COP26 koji se održao u Glasgowu prošle godine, više od stotine vlada obećalo je zaustaviti i obrnuti tijek deforestacije do 2030. godine.

S obzirom na posljednje satelitske snimke brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, upitno je drži li se brazilska vlada obećanja o očuvanju goleme prašume. “Novi podaci ponovno su razotkrili da su vladini postupci suprotni kampanjama zelenog marketinga”, kazala je Cristiane Mazzetti iz brazilskog Greenpeacea. Greenpeace poziva supermarkete u Ujedinjenom kraljevstvu i drugim državama da prekinu suradnju s dobavljačima mesnih i mliječnih proizvoda koji pridonose krčenju šuma. Nije uobičajeno da se početkom godine, tijekom kišne sezone, ruši veliki broj stabala, budući da drvosječe zbog vremenskih prilika teško mogu prodrijeti u gustu šumu. Amazonija, golema brazilska prašuma ponaša se kao odvod za ugljik jer apsorbira goleme količine stakleničkih plinova iz atmosfere. No, kako prenoci BBC, što je više posječenih stabala, to je njezin kapacitet za apsorpciju manji.

Izvor: okolis.hina.hr

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.