american-public-power-association-XGAZzyLzn18-unsplash

U Hrvatskoj se gradi najveća solarna elektrana u Europi. Evo i gdje!

GREEN_300_listici_sredina

Prostirat će se na 3,7 četvornih metara

Hrvatska bi uskoro trebala dobiti najveću solarnu elektranu u Europi pa i šire. Prostirala bi se na čak 370 hektara, a poznata je već i lokacija, kao i potencijalni investitor.

Kako donosi Poslovni.hr, Hrvatska bi uskoro mogla dobiti najveću solarnu elektranu u Europi. Trebala bi biti smještena u splitskom zaleđu, točnije u općini Proložac, a radi se ukupno o 3,7 milijuna četvornih metara, odnosno o 370 hektara (ha) zemljišta, pogodnog za instaliranje sunčanih elektrana. Time bi kako prenose, naša zemlja mogla postati dom jednoj od najvećih solarnih elektrana ne samo u Europi, već i svijetu.

Za usporedbu, a kako prenosi Poslovni.hr vjerojatno najveća svjetska elektrana je Enel Group Villanueva u Coahuili u Meksiku, koja ima kapacitet od 2000 GWh godišnje, a sastoji se od 2,5 milijuna solarnih panela i prostire se na 2400 hektara. Najveća europska SE elektrana je Ceclavin u Extramaduri u Španjolskoj koja je snage 328 MW i prostire se, sa svojih 850.000 modula, na 220 hektara. Ta investicija je bila teška 250 milijuna eura, a elektrana osigurava dovoljno struje za gotovo 200.000 kućanstava.

Za desetak bi dana u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja trebale biti otvorene ponude za energetske kapacitete na tom splitsko-dalmatinskom području. Iako se neslužbeno nagađa da ima već nekoliko zainteresiranih europskih investitora, poznato je da već postoji elaborat za SE Proložac investitora “VSB Obnovljiva energija Hrvatske” koji upravo na tom području planira izgraditi projekt sunčane elektrane snage 11,25 MW i priključne snage 10 MW. Projekt će se prostirati na 25 ha, od čega na same panele otpada 14,3 ha. Kako tvrdi Poslovni.hr, ako se ovaj projekt usporedi s ukupnim zemljištem, jasno je da na tom području ima kapaciteta za otprilike 15 ovakvih sunčanih elektrana te ukupni instalirani kapacitet od barem 150 MW.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.