Predstavljanje-Iveco-E-Way-električnog-autobusa-2

U Rijeci predstavljen električni autobus, a građani bi uskoro mogli dobiti ovaj održivi javni prijevoz

GREEN_300_listici_sredina

Proces zamjene starih autobusa novim

U Rijeci bi se uskoro mogli voziti javnim prijevozom u vidu buseva na električni pogon. Naime, ovih su dana tamo predstavljeni stopostotno električni autobusi duljine 12 metara dosega od 300 do 350 km.

Predstavljanju električnog autobusa nazočili su direktor KD Autotrolej d.o.o., Željko Smojver sa suradnicima, riječki gradonačelnik Marko Filipović i pročelnica Odjela za komunalni sustav, Maja Malnar. Ovo je nakon nedavnog predstavljanja električnog autobusa tvrtke MAN, druga prezentacija takvih autobusa u Rijeci. Direktor tvrtke AUTOBUS d.o.o. iz Zagreba, Robert Vrhovski je pri predstavljanju kazao kako ovaj potpuno električni autobus koji se predstavlja u Rijeci ima sinkroni električni motor od 160kW – 2500 Nm i nudi se u dvije opcije: 24 sjedala+prostor za kolica ili 27 sjedala+prostor za kolica. Predviđen je za punjenje preko noći, a vrijeme punjenja je oko 3-4 sata, uz doseg od 300 do 350 km. Cijena mu se kreće između 450.000 i 500.000 EUR-a, ovisno o opremi.

Autobusi E-WAY francuskog proizvođača HEULIEZ dostupni su u 4 različite duljine (9,5 m, 10,7, 12 m i 18 m), uz izbor sporog punjenja preko noći ili brzog punjenja s pomoću pantografa. Dva ovakva autobusa prije mjesec dana isporučena su gradu Mariboru, kazao je Vrhovski. Direktor KD Autotrolej d.o.o., Željko Smojver je kazao kako Autotrolej ima namjeru nabaviti električne autobuse jer su za to u državnom proračunu, putem EU fondova predviđena znatna sredstva. Čeka se da nadležno Ministarstvo do kraja godine raspiše natječaj za sve javne prijevoznike u Hrvatskoj na koji će se Autotrolej javiti.

Gradonačelnik Marko Filipović je potvrdio da će se Autotrolej čim to bude moguće javiti na natječaj Ministarstva te tako nastaviti do sada izuzetno uspješan proces zamjene starih autobusa novim, sredstvima iz EU fondova. Prosječna starost autobusa sada je sedam godina, a za nabavku ovih električnih trebat će riješiti pitanje vlastite komponente učešća, koja se mora osigurati, bilo u proračunu Grada Rijeke, KD Autotrolej ili kreditom poslovne banke. Europska unija potiče elektromobilnost i za to su zadani rokovi unutar kojih se mora obaviti prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije. “Mi smo kao jedinica lokalne samouprave ujedno i potpisnici Sporazuma gradonačelnika (eng. Covenant of Mayors) jedne od najvažnijih inicijativa Europske unije usmjerene na aktivno uključenje lokalne i regionalne uprave u borbu protiv klimatskih promjena, usmjerene na kontinuirano sudjelovanje gradskih uprava i samih građana u borbi protiv globalnog zatopljenja, između ostalog smanjenjem emisije CO2”, rekao je gradonačelnik Filipović.

PHOTOS BY: press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.