Izložba-„Volim-grad-kojim-ne-teče-smeće“-12

U Rijeci otvorena izložba “Volim grad u kojem ne teče smeće”

GREEN_300_listici_sredina

Žele ukazati na gorući problem

U sklopu projekta "5 do 7 grama“ na postamentima na riječkom Korzu otvorena je izložba "Volim grad kojim ne teče smeće“, kojoj je cilj skrenuti pozornost na gorući problem odbacivanja plastike u okoliš.

Izložba u organizaciji Udruga GIRA i SMART kvart te Mjesnog odbora Kozala na 20 plakata skreće pozornost na gorući problem odbacivanja plastike u okoliš te poziva na promjene.

Projekt “5 do 7“ grama progovara o problemu mikroplastike i njezinom utjecaju na ljudski organizam, ekosustave i cijeli planet. Naziv projekta “5 do 7 grama“ referira se na istraživanje WWF for Nature koje je ustanovilo poražavajuću činjenicu da prosječan čovjek u tjedan dana u sebe unese putem prehrane 5 do 7 grama plastike u formi sitnih čestica ne većih od 5 milimetra mikroplastike.

2 milijuna tona vs. 368 milijuna tona mikroplastika

Prema riječima Filipa Jakovca iz Udruge Gira problem mikroplastike sve je više rastući globalni problem. “Usporedbe radi, 1950. godine na svijetu je proizvedeno oko 2 milijuna tona plastike, dok je ta brojka 2019. godine iznosila 368 milijardi tona. U razdoblju od 1950. do 2017. godine više do 7 milijardi tona plastike završilo je u prirodi, veliki dio i u morima i oceanima. Posljedica je što danas na svijetu imamo pet plastičnih otoka u oceanima od čega je jedan površinom 28 puta veći od Hrvatske“, rekao je Jakovac i dodao kako mikroplastiku čovjek u svoje tijelo unosi putem hrane i disanja.

“Kako bismo ovaj problem što više približili građanima, ovu izložbu prvo smo postavili na području Mjesnog odbora Kozala, sada smo je spustili i na Korzo, a ideja nam je s ovim projektom ući i u riječke osnovne škole kako bismo djecu educirali o štetnosti plastike u okolišu“, rekao je Kristian Starčić u ime Udruge SMART kvart.

Grad Rijeka poziva građane na izložbu

Inicijativu je prilikom otvorenja izložbe pohvalio i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši kako je njezin cilj osvijestiti što veći broj građana o ovom problemu. “Grad Rijeka putem svog komunalnog društva Čistoća nastoji na što efikasniji način zbrinuti sav otpad pa tako i plastiku. KD Čistoća upravo je pred raspisivanjem natječaja za individualizirano prikupljanje otpada u svim riječkim mjesnim odborima. Kada govorimo o obiteljskim kućama, individualno prikupljanje otpada već je omogućeno u 24 mjesna odbora, a sada je pred nama onaj veći izazov koji uključuje postavljanje individualiziranog prikupljanja otpada za višestambene zgrade“, rekao je gradonačelnik i pozvao građane da pogledaju izložbu.

PHOTOS BY: Grad Rijeka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.