cassiano-barletta-79tvrMC-Ifc-unsplash

U Rijeci na deset lokacija postavljeni spremnici za reciklažu jestivog ulja

GREEN_300_listici_sredina

Vrijedna sirovina za proizvodnju bio dizela

S ciljem nadogradnje sustava prikupljanja otpada, KD Čistoća uvodi pilot projekt u sklopu kojeg su na 10 lokacija na području grada Rijeke postavili specijalizirane spremnike za prikupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva.

Od ovog vikenda građani Rijeke na čak deset lokacija u gradu  mogu uskladištiti otpadno jestivo ulje iz kućanstva jer su u sklopu pilot projekta Komunalnog društva Čistoća postavljeni specijalizirani spremnici. Tako Riječani i Riječanke više ne moraju odlaziti na posebne lokacije reciklirati ulje, već to mogu učiniti u svojim ulicama. Postavom spremnika za sakupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva korisnicima se pruža dodatna mogućnost odlaganja ove posebne kategorije otpada čime se doprinosi kako očuvanju okoliša i zdravlja ljudi, tako i poticanju visokokvalitetnog recikliranja s ciljem ponovne uporabe ove vrijedne sirovine.

Sakupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva doprinosi djelovanju sustava oporabe otpadnog jestivog ulja. Naime, otpadna jestiva ulja su bio razgradiva i čine neopasan otpad te su vrijedna sirovina za proizvodnju bio dizela. Neki od ciljeva skupljanja otpadnog jestivog ulja iz kućanstva je i rasterećivanje kanalizacije i komunalno odvođenje otpadnih voda, učiniti jednostavnim rukovanje sakupljanja otpadnog jestivog ulja u blizini korisnika te tako učiniti zaštitu okoliša vrlo jednostavnom, prikupljeno otpadno jestivo ulje za kuhanje održiva je sirovina za proizvodnju biogoriva i na taj način pridonosi smanjenju emisije CO2.

Spremnici su postavljeni unutar zone ekootoka uz postojeće specijalizirane spremnike za tekstil, a lokacije su poznati riječki kvartovi poput Drenove, Škurinja, Brašćina, Trsata, Podvežice, Gornje Vežice, Grbca, Podmurvica i drugih. Također, na području Rijeke, otpadna jestiva ulja iz kućanstva mogu se  zbrinuti i u mobilnim reciklažnim dvorištima te u Reciklažnom dvorištu Mihačeva draga i Jože Vlahovića.

PHOTOS BY: cistocarijeka.hr, Unspalsh / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.