pablo-heimplatz-f3H7honxsXI-unsplash

U prodaji je prvi grudnjak napravljen od ekološki održivih materijala

GREEN_300_listici_sredina

Zaostaje li ova industrija za ekološkim alternativama?

Iako se već neko vrijeme tekstilna industrija radi na održivim materijalima i pokušava biti što je više moguće ekološki osviještena, sektor koji se bavi proizvodnjom donjeg rublja tu ponešto zaostaje. Na tržištu se pojavio prvi grudnjak za čije su komponente iskorišteni materijali iz šećerne trske i on bi mogao postati primjer ka odgovornijim tehnologijama u proizvodnji.

I dok se već neko vrijeme mnogo govori o raznim brendovima koji su na tržište lansirali ekološki osviještene proizvode poput odjeće, obuće, modnih dodataka i slično koristeći održive, reciklirane materijale, malo tko priča o mogućnosti razvitka održive linije intimnog donjeg rublja. “Intimci”, odnosno proizvođači donjeg rublja uvijek su zaostajali za drugim modnim sektorima u rješavanju održivosti zbog kombinacije nedostatka novih tehnologija i manje hitnosti, odnosno rjeđe kupnje tih odjevnih predmeta od drugih komada poput hlača, haljina, majica i slično što se pojavom brze mode kupuje i kad za tim nema konkretne potrebe.

S donjim rubljem situacija je malo drugačija sugeriraju stručnjaci. “Uočeno je kako u proizvodnji donjeg rublja nije bilo mnogo inovacija kada je u pitanju održivost stoga se takvi proizvodi nisu ni mogli proizvoditi”, kaže Yossi Nasser izvršni direktor Gelmart Internationala koji su ovih na tržište izbacili prvi grudnjak čiji su određeni dijelovi napravljeni od ekološki održivih materijala. Naime, umjesto klasične pjene u jastučićima grudnjaka, ovi su izrađeni od materijala dobivenih iz šećerne trske. Riječ je o materijalnoj inovaciji koja bi, iako se za sada dotiče samo jedne komponente, mogla označiti značajan korak za održivo rublje. Kako tvrde iz tekstilnih tvornica, tehnički iskoraci za najosjetljivije komade koje nosimo na sebi kao što je donje rublje zahtijeva ozbiljan inženjering.

Grudnjaci se obično sastoje od 25 do 40 komponenti, a nije se mnogo komercijalno usredotočilo na razvoj boljih alternativa za mnoge različite materijale i procese. “Grudnjaci i donje rublje su najkonkretniji proizvodi jer izravno dodiruju vaše tijelo i zahtijevaju dobru podršku, što znači da pravi osjećaj i struktura postaju mnogo važniji od primjerice izgleda”, kaže Ranjan Roy, potpredsjednik strategija u brendu donjeg rublja Adore Me. “Ugradnja novih materijala, osobito recikliranih, ovdje predstavlja brojne izazov”, dodao je. Stoga je svaki korak u održivosti ovih proizvoda značajan

Ova tvrtka se u proizvodnji ekološki osviještenih grudnjaka usredotočila na jastučić, jer je to kažu, dio grudnjaka koji ima najveći utjecaj i za koji je najteže pronaći ekološki prihvatljivu zamjenu. “Vidjeli smo inovacije, ali što se tiče jastučića, otkad su razvijeni, to je samo pjena. Imali smo memorijsku pjenu, ali doista nije bilo ničega što bi čak moglo upotrijebiti riječ održivo s njom”,  istaknula je Eve Bastug Gelmartova glavna voditeljica proizvoda. Kako tvrdi, tri godine protekle su u istraživanju i neuspjelim pokusima prije nego li su došli do verzije grudnjaka koja je prošla različite testove, od pranja i sušenja do zadovoljstva potrošača.

Iako su jastučići u grudnjacima tek mala komponenta u cijeloj proizvodnji grudnjaka, ovaj prvi korak mogao bi učiniti značajne promjene u toj branši i pokrenuti daljnje razvijanje tehnologija ka potpunoj održivosti. “Ovo bi potencijalno mogao biti katalizator koji će potaknuti više inovacija s biljnim ili recikliranim materijalima za sve komponente grudnjaka” izjavila je analitičarka Kayla Marci. S druge pak strane, znanstvenici su zabrinuti zbog utjecaja šećerne trske, koja uključuje krčenje šuma i emisiju snažnih stakleničkih plinova, no iz Gelmartatvrde da njihova šećerna trska potječe iz programa odgovorne nabave etanola koji se dobiva upravo iz ove biljke.

PHOTOS BY: gelmart.com, walmart.com, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.