643946-amazon (1)

U popularnoj društvenoj igri niste više bitni vi, već Zemlja!

Održivost se isplati

Vjerojatno ste među milijardu ljudi koji su tijekom života barem jednom igrali društvenu igru Monopoly. Najpoznatija društvena igra u povijesti patentirana je 1935. godine, u međuvremenu dobila nekoliko verzija, a ova nam se čini najbolja do sada...

Igra Monopoly je kroz svoju dugu povijest ljudima pružila sate nezaboravne zabave, a vrlo vjerojatno i narušila neka prijateljstva. Cilj igre je ostvariti monopol, kao što se da zaključiti iz samog naziva, i riješiti se konkurencije. Međutim, kreatorica Elizabeth Magie nju je zamislila s potpuno drugačijim ciljem. Naime, kada ju je stvorila 1903. godine, nije htjela da ona bude usredotočena na profit i na slavljenje pohlepe koja se često veže uz monopol. Temeljila ju je na teoriji ekonomista Henryja Georgea koja se zalagala za prebacivanje dijela poreznih tereta sa siromašnih na bogate. Zapravo, htjela je poslati poruku američkim mogulima koji su u 19. stoljeću u šaci držali američku ekonomiju. Njezin prvobitni naziv bio je “The Landlord’s Game” i za razliku od današnje verzije igre, svi bi igrači bili nagrađivani kada bi se povećala vrijednost neke zemlje. Igra je imala i još jednu svrhu – educirati djecu kroz igru i ukazati na negativan utjecaj monopola. Njezin plan se promijenio kada su igrači pravila igre odlučili uzeti u svoje ruke i prilagoditi ih kako bi im igra bila zabavnija. Kada je patentirana 1935. od strane tvrtke Parker Brothers, u potpunosti je promijenila pravila i postala igra kakvu danas poznajemo.


Međutim, moglo bi se reći da se Monopoly vraća svojim korijenima. Novom verzijom pod nazivom “Monopoly: Go Green Edition” više nisu u fokusu pohlepa i vlastita dobrobit. Nova inačica na prvo mjesto stvara planet na kojem živimo.
Cijelo “Go Green” izdanje izrađeno je od održivih materijala. Pakiranje, igraća ploča, novac, kartice i posudice izrađeni su od stopostotno recikliranog papira. Same figure (od kojih je jedan dinosaur) izrađene su od plastike na biljnoj bazi, odnosno onom nastalom iz šećerne trske. Igraće kockice i kućice napravljene su od drveta koji potiče iz održivog šumarstva.

Nisu samo ploča i dodaci ti koji slave održivost – cijela tema igre je održiva. U ovoj novoj verziji igrači ulažu u obnovljive izvore energije poput solarnih elektrana i vjetroelektrana. Još jedna fora promjena je što umjesto željeznicom, igrači putuju biciklističkim stazama. Cilj igre je da educira igrače i potakne ih da postanu ekološki osvješteniji. Iako su posjedi isti, a pravila ostaju nepromijenjena, ova igra je na više načina dobra za okoliš.

PHOTOS BY: Hasbro, Amazon, Walmart / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.