daniel-leone-g30P1zcOzXo-unsplash

Četiri koraka kako postati bolji skijaš ili snowboarder

GREEN_300_listici_sredina

Možda ne nudimo tehniku, ali nudimo ekološku osviještenost

Zamislite da u nekoliko jednostavnih koraka uz cjelodnevno guštanje na snježnim padinama usput učinite i nešto dobro za prirodu.

Iako je situacija glede pandemije sve samo ne idealna, kraj se bar još nekoliko mjeseci ne nadzire, a time i nesmetano prolaženje granica, uvijek postoje oni optimisti koji će žeđ za zimskim radostima pokušati bar na neki način utažiti na obližnjim domaćim skijalištima ili barem na nekoj personaliziranoj padini koju će nakon par litara znoja učiniti prohodnom. Za sve to potrebna nam je adekvatna vremenska prognoza kakvu bi naredni mjeseci trebali nalagati, malo dobre volje, ali i sve potrepštine koje nosimo sa sobom na snijeg. Možda je upravo ova gotovo odgođena skijaška sezona pravo vrijeme da postanemo ekološki osvješteniji skijaši, boarderi i drugi pobornici sportova na snijegu.

Vrlo je izvjesno kako ćemo svaki planirani odlazak na omiljena europska skijaška odredišta morati staviti na čekanje možda čak i za iduću sezonu, no izgradnja nove žičare na zagrebačkom Sljemenu i novi sustav zasnježivanja primorskog skijališta Platak ulijevaju nadu u činjenicu da ćemo spuštanje niz brdo ipak moći osjetiti ovu zimu. Bilo da će se raditi o jednodnevnom izletu na neko od domaćih skijališta ili pak na ranije spomenutoj padini koju ste sami osposobili za spuštanje evo kako možete biti što osvješteniji i u skladu s prirodom.

Odlučite se za već korištenu skijašku opremu

Ako ste se ove godine prvi put odlučili na snježne vratolomije i u potrazi ste za skijaškom opremom od odijela do skija, pancerica i snowboardova, prije nego što se odlučite na kupnju istih, provjerite ima li netko u vašoj blizini da nešto od navedenog ne koristi, a vama bi idealno poslužilo da isprobate na snijegu. Time osim što ćete uštedjeti novac, održavanje opreme u opticaju smanjit će količinu otpada koji odlazi na odlagalište otpada, a tako ćete i staroj opremi dati novi životni vijek. Postoji mnoštvo mogućnosti od doniranja, posuđivanja pa sve do recikliranja stare opreme koja može udahnuti stari sjaj. Da ne bi ostalo samo na teoriji, tu filozofiju u praksi već godinama prakticiraju mnogi skijaški brendovi koji nude popravak svojih proizvoda ma koliko god oni bili stari. Jedan od njih je i švedski brend Peak Performance koji dizajniraju svoje proizvode kako bi trajali i nude pristup servisu za popravak u svim njihovim trgovinama, bez obzira na to koliko je vaše odijelo staro. Održivosti se okreće i brend The North Face koji već neko vrijeme djeluje na svojem projektu “Clothes The Loop” kojim potiču upravo recikliranje odjeće. Oni naime nude svojim kupcima mogućnost da njihovu opremu koju više ne žele vrate u trgovinu i za nju dobiju određenu svotu novaca, a vraćene proizvode tvrtka u cijelosti donira svojim neprofitnim partnerima “Souls4Souls” čija je misija osigurati održiva radna mjesta, prekinuti krug siromaštva te odjenuti ljude koji nemaju mogućnost kupnje odjeće i time im osigurati dignitet.

Odaberite vosak bez kemikalija

Kako biste pojurili snježnom padinom potrebno je ranije “nabrusiti” opremu raznim preparatima. Možda je pravo vrijeme da isprobate chemical-free voskove za skije i boardove. Neki proizvođači voska koriste oštre kemikalije – PFC (perfluorokemikalije) koje prodiru u snijeg i prolaze u vodene putove zemlje što je otrovno za vegetaciju i divlje životinje koje obitavaju u obližnjoj šumi. Oni su također loši za naše zdravlje, oštećuju jetru i kardiovaskularni sustav. Ako možete birati, radije se ovog puta odlučite za brendove koji su eco-friendly. Jedan od njih je i kanadski ručno rađen BeaverWax. Ovaj inovativni vosak sadrži ekološki prihvatljive sastojke koji imaju jednaki utjecaj na opremu za snijeg.

Zdjelice umjesto vrećica

Sad kada smo riješili opremu i pripremu iste za pojuriti niz brijeg na red dolazi prehrana. S obzirom na to da ćete ovu sezonu više naići na zatvorene nego otvorene ugostiteljskih objekata, a okrjepa na snijegu je i više nego potrebna, razmislite o pakiranju svoje hrane i pića. Umjesto da svoje sendviče zapakirate u plastične vrećice koje ćete kasnije baciti, radije se odlučite na praktične zdjelice koje kasnije možete oprati i ponovno ih koristiti. Također, jednaka je stvar i s priborom za jelo. Preferirajte one koje možete vratiti nazad u ruksak, oprati ih i koristiti već idući dan. Svaka dobra pauza zahtijeva i šalicu tople kave ili čaja pa i za to, ako već niste, iskoristite dobru staru bakinu termosicu s već pripremljenom šalicom-poklopcem.

Budite osvješteniji od onih drugih

Ako na stazi ili na odmaralištu pored vidite ostavljene papiriće, plastiku ili neki slični otpad, skupite ga i na tren odložite u vaše džepove ili ruksake i bacite u prvu kantu za smeće koja vam se nađe na putu. Svaki takav korak pomaže okruženju i okolišu u kojem se nalazite.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.