pexels-michael-burrows-7129126

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine izglasano: Napokon se ukida PDV na doniranu hranu

GREEN_300_listici_sredina

Velika promjena u Bosni i Hercegovini

Prema nedavnim statistikama, u Bosni i Hercegovini čak 19,5 posto stanovništva živi na rubu gladi, a 30 posto stanovništva je blizu te granice. Donedavno se plaćao PDV na doniranu hranu, što je sprečavalo mnoge tvrtke da više doniraju.

Problem gladi u Bosni i Hercegovini sve više raste, a prema podacima Ujedinjenih nacija, ondje se godišnje uništi više od 400.000 tona hrane. Naime, svaka peta osoba nema dovoljno hrane za svakodnevne potrebe. Javne kuhinje na dnevnoj razini poslužuju obroke za oko 18.000 ljudi, a velik broj ljudi dobiva dnevne obroke ili mjesečne pakete pomoći s namirnicama kako bi preživjeli.

Unatoč svemu tome, tvrtke koje bi željele donirati hranu, koja je pred istekom roka trajanja, morale bi plaćati na nju PDV od 17 posto pa bi na godišnjoj razini bilo povučeno s polica trgovina čak 140 000 tona hrane i bačeno u smeće.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u nastao je iz inicijative ”Nitko gladan. Nitko sam”, koju provodi Fondacija Mozaik s Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za izgradnju mira, te fondacijama Trag i Catalyst Balkans, uz financijsku podršku USAID-a.

Napokon, jučer, 7. lipnja, u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine zastupnici  su jednoglasno usvojili dopune Zakona o PDV-u, kojim se omogućava ukidanje PDV-a na doniranu hranu. Faruk Hadžić, doktor ekonomskih znanositi, koji je pomogao u prirpemi procedure o dopuni Zakona, tom je prilikom na svojim društvenim mrežama s javnošću podijelio pobjedu i zahvalio se svim zastupnicima.

“Ipak, zastupnici su danas pokazali jedinstvo i usvojili jednoglasno predložene dopune. Obzirom da su svi zastupnici bili za ovo rješenje, očekivanja su da će u Domu naroda ovo biti formalnost.
Posebno je potrebno istaknuti zasluge @sasamagazinovic koji je od samog početka ovu ideju zagovarao i javno podržavao. Zajedno smo više puta organizovali i press konferencije kako bi ukazali na širi društveni značaj usvajanja ovog zakona. Koliko god ova ideja bila plemenita, vrlo te teško dobiti podršku svih zastupnika, što pokazuje koliko je truda uloženu kako bi se ukinuo PDV na doniranu hranu.
Hvala puno svim zastupnicima”, napisao je Faruk Hadžić na svome Instagram profilu.

PHOTOS BY: Green.hr/Facebook/Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.