zgrada s drvećem

U ovome je gradu funky remek-djelo zelene arhitekture: Zgrada na kojoj raste drveće, a u dvorištu ima jezerce

GREEN_300_listici_sredina

Urbani parkovi

Posebna zgrada, izgrađena u obliku spirale, na čijem je krovu park, nalazi se u njemačkom gradu Darmstadtu i završena je još prije 23 godine.

Još 1990-ih godina, dok zelena arhitektura mnogima nije bila na pameti, u njemačkom gradu Darmstadtu počela je gradnja zgrade koja je bila sve samo ne obična. Neobičnog imena “Waldspirale” ili “Šumska spirala” djelo je pokojnog austrijskog umjetnika Friedensreicha Hundertwassera, a projektirao ju je arhitekt Heinz M. Springmann.

Zgrada je dovršena 2000. godine i po mnogočemu je posebna. Osim što je izgrađena u spirali i što je svaki prozor drukčijeg oblika, njezin je vijugavi krov prekriven pravim parkom u kojem rastu bukve, javori i lipe, grmlje, razno cvijeće i trava. U dvorišnom dijelu postoji dječje igralište pa čak i umjetno jezerce.

Ova čudesna zgrada ima čak 12 katova i 105 stanova te više od 1000 prozora, podzemnu garažu, kiosk i kafić. Iako niste stanovnik zgrade, bez problema možete prošetati ovim spiralnim parkom i uživati u pogledu na predivno bilje koje vas okružuje.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.