U ovom drevnom japanskom svetištu nalazi se jedna jako posebna fontana za žedne pčelice

GREEN_300_listici_sredina

Gesta koja je obišla svijet

U jeku ljeta, kada temperature rastu, siguran pristup pitkoj vodi postaje kritičan za sve životinje. I da, to uključuje i pčele! U drevnom svetištu Hitokotonushi u japanskoj prefekturi Ibaraki, koje je osnovano 809. godine, lokalnim pčelama poklanja se posebna pažnja i ljubaznost...

U Japanu su šintoistička svetišta obično sjenovita mjesta, obavijena velikim drvećem i lisnatim biljkama koje privlače sve vrste posjetitelja, uključujući i životinje i insekte. Svetište pod nazivom Hitokotonushi postalo je posebno popularno među lokalnom populacijom pčela koje se okupljaju oko vodenih bazena kako bi utažile žeđ tijekom ljeta.

Umjesto da rastjeraju ove vrijedne oprašivače, osoblje u svetištu odlučilo je brinuti o njima na izvanredan način. U skladu sa šintoističkim poštovanjem prema prirodi, koje nalaže da sva živa bića treba štovati i poštivati, ove medonosne pčele sada su među najrazmaženijima u zemlji, jer je svetište posebno za njih postavilo prekrasnu minijaturnu fontanu.

Pčele ne samo da piju vodu, već je koriste i za regulaciju temperature u košnici, ishranu mladih, kao i za razrjeđivanje uskladištenog meda. I pčele se ponekad mogu utopiti dok traže vodu, pa je svetište posvetilo dosta vremena i razmišljanja o dizajnu svoje pčelinje oaze, koja uključuje mahovinu i nekoliko drugih površina za penjanje. Baš poput ljudi i drugih životinja, pčele se ponekad bore pronaći čistu vodu po vrućem vremenu, a kada to uspiju, riskiraju utapanje ako nema dovoljno mjesta za slijetanje. Prema Twitteru svetišta, ovogodišnja oaza već vrvi od krilatih posjetitelja.

Fontana za pčele dobitna je kombinacija za sve koji dolaze u hram jer ne samo da se pčele mogu hidratizirati tijekom ljetnih vrućina, također pomaže držati insekte odvojene od ljudi. Iako su još uvijek u neposrednoj blizini ljudi, osoblje je dodalo znak kako bi posjetiteljima dalo do znanja da su pčele nježne i rijetko bodu osim ako nisu isprovocirane. Fotografije fontane postale su viralne jer je ova lijepa gesta dirnula ljude diljem svijeta.

PHOTOS BY: Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.