model-perspectief-768x1024

U ove dizajnirane multifunkcionalne solarne panele zaljubit ćete se na prvi pogled

GREEN_300_listici_sredina

Multifunkcionalno i oku ugodno

Nizozemska dizajnerica Marjan van Aubel dizajnirala je solarne panele koji osim što upijaju sunčevu svjetlost vizualno su privlačni i mogu služiti i kao zanimljivi krovni prozori. Prvo postavljanje imat će u listopadu u Dubaiju.

Da solarni paneli ne moraju nužno biti samo crne ploče instalirane na krovu kuća kako bi lovile sunčevu svjetlost dokazala je dizajnerica Marjan Van Aubel čiji su solarni paneli prava poslastica za osobe koji su vizualni tipovi i vole oku ugodne stvari. Tako će ove godine u listopadu na Sajmu inovacija za okoliš u Dubaiu biti predstavljeni solarni paneli ove nizozemske dizajnerice koji su i mutifunkcionalni i estetski zanimljivi. Dizajnerski rad ove Nizozemke više je od spajanja solarnih panela. Uz umjetnički štih, u panele su ugrađene i lagane, organske prozirne solarne ćelije s učinkom krovnih prozora. Tako se šareni uzorak s panela odražava odnosno prodire u cijeli prostor što će posebno biti zanimljivo na Sajmu jer će kroz krovne prozore paviljona probijati upravo  svjetlost ovih panela. “Za World Expo kombiniram solarnu tehnologiju s estetikom kako bih napravila solarni krov nizozemskog paviljona, a cilj je pokazati nove načine na koje se solarna energija može besprijekorno integrirati u prostor”, izjavila je za strane medije dizajnerica. 

Budući da će ispod panela biti izložena vertikalna farma, van Aubel je dizajnirala solarne krovne prozore koji filtriraju točan raspon svjetlosti za rast biljaka i njihovo optimalno zdravlje. Paneli će također napajati ostale potrebe paviljona. “Ne samo da će solarni krov pokretati nizozemski biotop, već će i filtrirati sunčevu svjetlost u Dubaiju kako bi se osiguralo da pravi spektar svjetlosti uđe u biotop za fotosintezu biljaka”, objasnila je. Paviljon će biti izrađen od materijala iz lokalnih izvora, a van Aubel je u izboru materijala za solarne ploče slijedila organske i netoksične alternative. Osim toga, ploče se nakon toga mogu ukloniti i ponovno upotrijebiti na drugom mjestu, što je i cilj ovih multifunkcionalnih panela. Van Aubel se nada da njezin rad ne predstavlja samo funkciju sunca i inovacije na tom području, već predstavlja spoznaju da ta održive tehnologije mogu ići ruku pod ruku s umjetnošću i estetikom.

 

PHOTOS BY: marjanvanaubel.com, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.