182872722_105482631622652_5114599222007620828_n

U New Yorku se gradi plutajući bazen koji će pročišćavati vodu

GREEN_300_listici_sredina

Ono što je nedostajalo

Plus POOL je plutajući bazen koji je dizajniran da filtrira vodu, i to filtriranje same rijeke u koju uplovljava kroz zidove bazena, što Njujorčanima i posjetiteljima omogućava plivanje u čistoj riječnoj vodi. Plus POOL nastoji povratiti rijeku kao rekreacijski resurs za grad, istovremeno educirajući javnost o problemima koji utječu na našu kvalitetu vode.

“New York je nevjerojatno mjesto za život. Ovdje možete učiniti gotovo sve. Bilo što, osim kupanja u rijeci. Manhattan je otok doslovno okružen vodom, ali desetljećima nismo mogli sigurno plivati u rijeci”, objašnjava ekipa koja stoji iza ovog neobičnog bazena u obliku plusa. Sve je počelo s jednostavnom idejom da umjesto da pokušaju očistiti cijelu rijeku, da ju probaju čistiti dio po dio. Ideja Plus Poola je da očisti više od 600.000 litara riječne vode svaki dan. Nema kemikalija, nema klora, samo prirodna riječna voda.

Plus Pool inicijativa za izgradnju plutajućeg bazena za filtriranje vode u New Yorku, je osnovana 2010. godine. Projekt je započeo kao nemoguća ideja, a sada je neprofitna organizacija koja u potpunosti funkcionira i bavi se izgradnjom i održavanjem Plus bazena. Ovaj bazen je nazvan Plus Pool jer bi bio oblikovan kao znak plusa, a dizajnirao ga je losanđeleški studio PlayLab prije više od deset godina. Organizaciju Plus Pool osnovali su Archie Lee Coates IV iz Playlaba i Jeff Franklin s arhitektom Dong-Ping Wongom.

Neprofitna organizacija provela je deset godina razvijajući tehnologiju i prikupljajući sredstva za testiranje prototipova bazena, no planovi su na neko vrijeme morali stati zbog početka pandemije. Pauza je trajala sve do početka svibnja ove godine kada su dobili zeleno svjetlo da se nastavi s radovima. Privremeno mjesto za projekt, koje će riječnu vodu čistiti bez kemikalija, a uključivat će bazen s krilima i područje za djecu, dodijeljeno je sjeverno od mosta Manhattan. Završetak se očekuje u roku od dvije godine.

Plus Pool tim tvrdi da bi plutajući bazen mogao filtrirati preko 600.000 litara riječne vode dnevno, stvarajući sigurno mjesto za plivanje te u isto vrijeme malo po malo pročišćavati East River rijeku. Inženjeri koji rade na projektu su koristili softver koji je razvila američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) za modeliranje membranskog sustava filtracije. iako se kvaliteta vode poboljšala otkako je SAD 1972. godine donio Zakon o čistoj vodi, no deseci milijardi galona oborinskih voda onečišćenih kanalizacijom još uvijek svake godine ulaze u East River putem starog kombiniranog sustava preljeva u kanalizaciju (CSO).

Plus bazen je namijenjen svima, zbog čega je dizajniran kao četiri bazena u jednom: dječji bazen, sportski bazen, lap bazen i lounge bazen. Svaki se može koristiti samostalno za sve vrste plivača, kombinirati u obliku bazena za olimpijsku duljinu ili ih u potpunosti otvoriti u bazen od 9.000 metara kvadratnih. Njegov univerzalno prepoznatljiv oblik i neobična lokacija na vodi pozicioniraju Plus Pool kao ikonski dio javne infrastrukture.

PHOTOS BY: Instagram @pluspoolny / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.