the-good-funeral-guide-2nI_w3qbfJo-unsplash

U New Yorku je od sad legalno kompostiranje ljudi: Bunili se katolici

GREEN_300_listici_sredina

Ekološki pokop

Zagovornici ove metode tvrde da je kremiranje loše za prirodu jer koristi fosilna goriva, dok klasično pokapanje u zemlju, pak, zauzima puno mjesta.

U New Yorku je od sada legalno tzv. “ljudsko kompostiranje”, potvrdila je guvernerka Kathy Hochul. Ovo je šesta američka savezna država koja je od 2019. godine legalizirala ljudsko kompostiranje kao alternativnu, zelenu metodu pokapanja. Riječ je o metodi koja se smatra ekološki prihvatljivom.

Za ovaj proces potrebno je šest do osam tjedana. Kremiranje je loše za okoliš jer se u njemu koriste fosilna goriva, dok klasično pokapanje u zemlju, pak, zauzima puno mjesta, smatraju zagovornici ove metode.

Upraviteljica prirodnog groblja u New Yorku, Greensprings Natural Cemetery, Michelle Menter rekla je: “Moramo podržati sve što možemo napraviti da ljude odvratimo od betonskih obloga, otmjenih lijesova i balzamiranja”, prenosi Guardian.

Koristi se kao gnojivo

Tijelo pokojne osobe se u većini slučajeva stavlja u poluotvorenu posudu za višekratno korištenje. Ona sadrži posebnu podlogu, koja pomaže mikrobima da ubrzaju proces kompostiranja. Najčešće su to komadići drveta, lucerna ili slama.

Ljudski ostaci, zakonski, ne smiju biti odloženi u bilo kakvu kompostanu. Ona mora uvijek biti označeno kao postrojenje za organsku redukciju te mora imati odgovarajuću ventilaciju. Ne smije sadržavati baterije, energetsku ćeliju, radioaktivni uređaj ili radioaktivni implantat.

Na kraju se proizvede masa ekvivalentna 36 vreća zemlje koja se može koristiti kao gnojivo.

Katolici pokušali sve spriječiti

Guvernerka New Yorka, Kathy Hochul, inače je irsko-američkog porijekla i često je ranije naglašavala kako su njeni irski katolički korijeni utjecali na njenu odluku.

Katolička konferencija države New York je uoči donošenja ove odluke poticala svoje članove da pritisnu Hochul da ne provede odluku o ljudskom kompostiranju. Njen izvršni direktor, Dennis Poust, kazao je da proces koji savršeno odgovara za vraćanje ostataka povrća u zemlju nije nužno prikladan i za ljudska tijela. Tvrde da proces ljudskog kompostiranja ne poštuje dovoljno ljudsko tijelo.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.