julie-ronberg-L55IiBwSeUs-unsplash

U nedjelju kreće najljepše doba godine: Dočekajte ga s održivim i posebnijim adventskim vijencem

GREEN_300_listici_sredina

Odgovorna posveta Božiću i prirodi

Preostalo je još svega nekoliko dana kada na stol stavljamo jedan od najpoznatijih božićnih aranžmana - adventski vijenac. Ako još niste, ove godine neka on bude osim posveta Božiću, posveta i prirodi koja vapi za pomoć. Stavite održivost u prvi plan slaganja ovogodišnjeg vijenca.

Za svega nekoliko dana počinje po mnogima najljepše doba godine. Adventsko vrijeme ima svoje posebne čari. Mnoštvo lampica, ukrasa, božićnih pjesama, fine hrane i neke posebne topline oko srca, sve su to ljepote prosinca koje većinu ljudi uveseljava i stavlja im osmijeh na lice. U nedjelju, 28. studenog palimo prvu adventsku svijeću, a adventski je vijenac uz naravno božićnu jelku, nekima i pšenicu, simbol ovog razdoblja. Prema nekim pričama, prvi adventski vijenac na svijetu pojavio se 1838. godine u domu za siromašnu djecu Das Rauhe Haus (u prijevodu; Trošna kuća) u Hamburgu od strane evangeličkog pastora i odgojitelja Johanna Hinricha Wicherna koji je želio štićenicima doma uljepšati predblagdansko vrijeme. Tradicija pravljenja adventskih vijenaca zadržala se i danas, a svake godine svjedočimo različitom dizajnu vijenaca. Prvi vijenac označavao je skromnost i toplinu, dok su današnji znatno više luksuzniji i glamurozniji. U trenucima kada smo svjedoci velikih klimatskih i zdravstvenih promjena u svijetu, možda je pravo vrijeme da se okrenemo skromnosti i odgovornosti i ovogodišnji vijenac učinimo posebnim samo zato jer smo ga izradili sami sa sviješću kojim ga materijalima ukrašavamo. Donosimo vam neke od održivih ideja domaćih influencerica koje će vas možda inspirirati za izradu posebnog vijenca s još posebnijom porukom.

Patricia Baradić

Zadranka koja oduševljava svoje pratitelje kreativnim idejama, za svoj je vijenac materijale pronašla u prirodi te svojoj ostavi, a poziva i vas da ove godine napravite isto. “Obližnje šume i parkovi prepuni su žireva, češera, mahovina i raznih grančica pomoću kojih možete stvoriti pravu malu blagdansku čaroliju, a pritom ostati održivim”, istaknula je na svojem Instagram profilu.

Una Pašić Gregović

Na Instagramu poznata i kao @unabridged svoj je vijenac napravila od cvjećarske spužve koju je kombinirala s različitim održivim ukrasima koje vjerojatno i već imate kod kuće. 

Matea Halilović

Matea je u svoj adventski vijenac dodala glinenu teglu u koju je dodala spužvu namočenu s vodom ne bi li zelenje ostalo što duže svježim, ali je svojim pratiteljima na Instagramu podijelila još nekoliko divnih ideja kako adventski vijenac učiniti održivim.

More Less Ines

Ines je za cvjetni dio vijenca koristila lunariu, mak, prirodni lan, bijeli falaris, suha hortenzija i svježi eukaliptus, a mnoge je oduševila konačnim produktom.

Pustite mašti na volji, pretražite što sve imate već kod kuće ili u prirodi da možete iskoristiti u vaš adventski vijenac, a ako vam nešto bude nedostajalo, možete pregledati YISKovu božićnu kolekciju i kampanju “Čaroliju blagdana pokreću tvoje ruke” kojom potiču održivost i zeleni način promišljanja i u blagdansko doba godine. Kao kompanija koja integrira ekološku održivost u sva relevantna područja svojeg djelovanja, ovom kampanjom žele poručiti da je priroda uvijek najbolja inspiracija, a da su najljepše uspomene one u koje je uloženo vrijeme i vlastiti trud.

PHOTOS BY: Instagram, Yisk, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.