mika-baumeister-vorH-CF_SZI-unsplash

U našim uređajima uskoro će biti baterije od morske soli

GREEN_300_listici_sredina

Jeftinija i ekološki bolja opcija

Za razliku od dosad poznate baterije na morsku sol, ova ima produljen rok trajanja i visok kapacitet.

Naše elektroničke uređaje uskoro bi mogla napajati ultra jeftina baterija od morske soli. Radi se o bateriji s četiri puta većim kapacitetom pohrane energije od litija, a izrađena je od vrste rastaljene soli koja se može preraditi iz morske vode. To ju čini ekološki i cjenovno prihvatljivijom od postojećih opcija na tržištu. Voditelj ovog značajnog istraživanja je dr. Shenlong Zhao sa Sveučilišta u Sydneyu, koji je kazao da bi ovo mogao biti presedan za obnovljivu energiju.

Iako baterije s rastaljenom soli postoje već pedeset godina, znanstvenici su u ovoj novoj izmijenili elektrode kako bi se poboljšala reaktivnost sumpora, koji je ključan za kapacitet baterije. Za razliku od dosad poznate baterije na morsku sol, ova ima produljen rok trajanja i visok kapacitet. “Naša natrijeva baterija ima potencijal za dramatično smanjenje troškova, a pritom pruža četiri puta veći kapacitet pohrane od litijeve baterije“, rekao je.

Podsjetimo, Europska unija zahtijevat će 18 puta više korištenja litija nešto što se trenutno koristi do 2030. godine te 60 puta više do 2050. godine. Još u rujnu predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, izjavila je da će litij uskoro biti važniji od nafte i plina, ne spomenuvši pritom kako litij može negativno utjecati na ekosustav. Ekstrakcija tog metala rezultira gubitkom bioraznolikosti, nedostatkom vode i trajnim oštećenjima u prirodi.


S druge pak strane, morske soli ima posvuda pa bi ovo mogla biti stabilna alternativa litij-ionskim baterijama. “Rješenja koja su proizvedena korištenjem obilnih resursa poput natrija, koji se može preraditi iz morske vode, također imaju potencijal jamčiti veću energetsku sigurnost u širem smislu i omogućiti većem broju zemalja da se pridruže pomaku prema dekarbonizaciji“, poručio je Zhao. Trenutno istraživači rade na poboljšanju i komercijalizaciji novih stanica.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.