U najurbanijem europskom gradu počinje gradnja najvišeg nebodera sačinjenog od drva

GREEN_300_listici_sredina

Održivi drveni neboder prepun sadržaja

U njemačkoj prijestolnici, mjestu različitosti i umjetnosti počinje gradnja 98 metara visokog nebodera. Posebnost ovog novog zdanja u Berlinu je činjenica kako će glavni građevinski materijal biti drvo, a cijela zgrada održive je naravi.

U jednom od najurbanijem gradu u Europi, Berlinu, uskoro bi trebala biti izgrađena nova zgrada, odnosno neboder čija je posebnost ta što će cijeli biti sačinjen od drva. Berlinski WoHo kako ga nazivaju s visinom od 98 metara i širinom od 13 metara bit će najviši europski stambeni neboder izgrađen od drva i bit će smješten u berlinskom kvartu Kreuzbergu, koji je već otprije poznat po mnoštvu studenata, umjetnika i boema koji tamo obitavaju, a nazivaju ga i najposebnijom četvrti u Berlinu prepunu raznolikosti.

Tako će nova neobična zgrada biti idealna za gradnju upravo tamo. Novi projekt u berlinskoj urbanoj džungli djelo je norveškog arhitektonskog ureda Mad Arkitekter iz Bergena koji svoje projekte opisuju kao uzorne primjere održivosti te za cilj imaju pozornost maksimalno usmjeriti na društvenu i ekološku održivost. Glavni građevinski materijal za ovaj velebni projekt bit će drvo, a arhitektonski tim tvrdi kako osim što se time ostvaruju brojne prednosti poput zadržavanja topline u hladnim zimskim danima, tako se i značajno smanjuje negativni utjecaja ugljika, posebice kada se ovaj tip gradnje uspoređuje s tradicionalnim metodama.

U sklopu ovog drvenog nebodera zamišljene su i zelene površine kojima arhitekti nastoje povezati tamošnje već postojeće parkove i ulice s novim ekološki prihvatljivim i održivim projektom koji je osvojio prvo mjesto na berlinskom natječaju i time ostvario pravo za gradnjom u popularnom Kreuzbergu gdje će novo zeleno zdanje biti pravo osvježenje. Kompleks se temelji i na otvorenom konceptu prizemlja zgrade koji je zamišljen kao poziv na korištenje nove zone potičući time aktivnost samoga grada.


“U mnogim aspektima, WoHo je grad za sebe. Naš koncept je vertikalna interpretacija tipičnog Kreuzbergovog bloka. Raznolik sastav građevinskih struktura različitih visina i širina odražava razmjere grada i raznolikost susjedstva i njegovih ljudi”, izjavio je arhitekt Jonny Klokk te dodaje kako će zgrada osim osnovne stambene funkcije imati i prostorije za vrtić, kulturne funkcije te komercijalne funkcije poput uredskih prostora, radionica i ugostiteljskih obrta. Ono što ga još čini posebnim neboderom je i činjenica kako će krov zgrade biti namijenjen za vrt s kojeg će pucati pogled na cijeli grad.

Osim stepeništa i lifta, za cijelu ostalu gradnju bit će korišteno drvo koje i u slučaju požara gori znatno kontroliranije od bilo kojeg drugog materijala. Naime, na površini drveta nalazi se zaštitni sloj ugljena koji pruža ogroman otpor. Arhitektonski tim tvrdi kako je ovo tek početak takve vrste održive gradnje te kako će u budućnosti takvih zgrada biti sve više što je itekako potrebno za doprinos očuvanju naše planete.

PHOTOS BY: Mad Arkitekter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.