enzimi
enzimi

U modnoj industriji su se počeli koristiti enzimi koji razgrađuju plastiku čak i u kombinaciji s drugim materijalima

GREEN_300_listici_sredina

Potencijalna revolucija

Enzimi zapravo potiču proces u kojem se plastika razgrađuje na CO2 i vodu, elemente koji se potom ponovno mogu upotrijebiti za stvaranje novih proizvoda.

Enzimi koji razgrađuju plastiku privukli su zanimanje znanstvenika u potrazi za rješenjima za sve veći problem plastičnog otpada. Enzimi su važni za živa bića jer kao proteini omogućuju brže odvijanje biokemijskih reakcija. Pomažu u svemu, od disanja do probave. Koriste se i u prehrambenoj industriji, kao i u industriji papira i deterdženata.

Budući da su enzimi vrlo raznoliki u svojim primjenama, znanstvenici su stvorili novi spoj koji će pomoći u reciklaži plastike. Oni ju, naime, mogu razgraditi u samo nekoliko dana, piše Happy Eco News.

Najčešća vrsta plastike koju enzimi za razgradnju plastike mogu reciklirati je politilen tereftalat (PET). PET je vrsta plastike koja se koristi u mnogim uobičajenim proizvodima, poput boca, ambalaže hrane i tekstila.

Moda uočila priliku

Drugi tipovi plastike koji se mogu reciklirati enzimima uključuju HDPE, koji se nalazi u plastičnim bocama i dječjim igračkama, LDPE, koji se nalazi u plastičnim vrećicama, omotima i ambalažama hrane, PP, koji se nalazi u jednokratnim medicinskim uređajima, tekstilu i dijelovima za automobile te PS, odnosno stiropor.

Ovi enzimi zapravo potiču proces u kojem se plastika razgrađuje na CO2 i vodu, elemente koji se potom ponovno mogu upotrijebiti za stvaranje novih proizvoda. Neke od njihovih prednosti su i što troše puno manje energije od mehaničke reciklaže te – možda i ključno – što ih se može koristiti za recikliranje plastike koja je teška ili nemoguća za recikliranje tradicionalnim metodama, kao je plastika miješana s tkaninama ili drugim materijalima.

Ovi enzimi za razgradnju plastike sada se koriste u modnoj industriji.

Pozitivan primjer

Proizvođač sportske odjeće Lululemon surađuje s australskom tvrtkom Samara Eco kako bi im pomogli razgraditi stare tekstilne materijale koje potom pretvaraju u nove. Samara Eco je optimizirala enzime za razgradnju plastike koje se nalaze u prirodi kako bi učinkovito reciklirala PET i poliester plastiku u većem opsegu.

Korištenjem ove tehnologije, Lululemon se nada da će pretvoriti stare mješavine najlona i poliestera iz odjeće koju su prethodno koristili vlasnici, oštećene ili odbačene, vratiti u nove kolekcije. Ovo partnerstvo predstavlja prvi manjinski ulog Lululemona u tvrtku za recikliranje i prvo partnerstvo Samsare s proizvođačem odjeće. Tvrtka za recikliranje se nada da će se probiti na tržište modne industrije i surađivati s partnerima u drugim područjima kako bi ostvarila cilj recikliranja 1,5 milijuna tona tekstila do 2030. godine.

 

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.