U Miracle Gardenu živi više od 250 milijuna biljaka, a cijeli se vrt zalijeva pročišćenom otpadnom vodom

GREEN_300_listici_sredina

Najveći i uistinu najljepši

Ako će vam zbog nečega zastati dah, onda je to definitivno Dubai Miracle Garden koji se prostire na 72 tisuće četvornih metara i u kojem živi više od 250 milijuna različitog cvijeća i biljaka. Na održavanju vrta radi nekoliko stotina radnika, a sve se zalijeva pročišćenom otpadnom vodom ih Dubaija. Savršenstvo zar ne?!

Ako ste mislili da ste vidjeli i čuli sve o Dubaiju, prevarili biste se. Naime, upravo tamo raste i cvjeta najveći vrt na svijetu logično nazvan Miracle Garden. Dovoljno je reći da je u njemu posađeno više od 50 milijuna cvjetova i 250 milijuna različitih biljaka na više od 72,000 četvornih metara. Vrt je otvoren na Valentinovo 2013. godine, a od onda ga godišnje posjeti na tisuće ljudi koji se dolaze diviti ljepoti i količini biljnog svijeta.

Koncept projekta prvog takvog vrta nastao je u sklopu sporazuma između okruga Dubailand i Dubai Properties Groupa, a trošak se ukupno procijenjuje na vrtoglavih 11 milijuna dolara. Nakon što je prva faza projekta dovršena je i otvorena u veljači 2013. koja se sastojala od 2000 kvadratnih metara vanjskog objekta uključujući okomito i horizontalno uređenje krajobraza gdje svaki od njih ima svoj vlastiti dizajn, a razvoj prve faze trajao je dva mjeseca i zahtijevao je 400 radnika i vrtlara.

Druga faza projekta započela je sredinom lipnja 2013. i dovršena je u listopadu, gdje je uključivala 70 posto proširenja prvotnih 2000 kvadratnih metara i uključivala je dodavanje cvjetnog sata, vrta leptira, maloprodajnih trgovina i džamija, a sve u cvjetnim i biljnim izdanjima i instalacijama. 

Ono što još ovaj Miracle Garden čini posebnim je njegovo održavanja. Naime, cvijeće se održava i zalijeva ponovnom upotrebom pročišćene otpadne vode metodom navodnjavanja kapanjem s prosječnom količinom od 757 082 litara  vode dnevno. Kako tvrde službenici Dubai Miracle Gardena ovaj dio Dubaija gdje je smješten vrt, povlači otpadnu vodu grada i šalje je izravno u vrt gdje ponovno filtriraju vodu i pretvaraju je u visokokvalitetnu vodu za korištenje u vrtu.

Vrt se zalijeva tek nakon što se noću zatvori. Osim toga, 2015. godine Dubai Miracle Garden otvorio je Dubai Butterfly Garden, najveći svjetski i prvi unutarnji vrt leptira i utočište za više od 15 000 leptira iz 26 vrsta u regiji. Ovaj jedinstveni vrt otvoren je od listopada do travnja svake godine. Zatvoren je od svibnja do rujna zbog visokih temperatura koje u prosjeku iznose 40 °C. Cijena ulaznice iznosi 13 eura za odrasle, a 9 za djecu. 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.