2

U kina ovaj vikend stiže dokumentarac o aktivistici Greti Thunberg

GREEN_300_listici_sredina

Klimatska ratnica novog doba

Nakon što je premijerno prikazan u Veneciji, dokumentarni film Greta, dokumentarista Nathana Grossmana stiže u Hrvatsku, a premijera je zakazana za 5. studenog u zagrebačkom Doku kinu KIC.

U Hrvatsku ovih dana stiže film o jednoj od najpoznatijih i najmlađih aktivistica današnjice Greti Thunberg. Greta kreće u kinodistribuciju na Globalni dan akcije, 6. studenog dok je kinopremijera zakazana za petak, 5. studenog u zagrebačkom Doku kinu KIC uz razgovor o načinima borbe protiv klimatskih promjena u kojem sudjeluju Marija Mileta iz Zelene akcije i Leonarda Šmigmator iz Fridays for Future Zagreb. U ljeto 2018. godine tada 15-godišnja Greta Thunberg započinje svoj glasoviti školski štrajk za klimu. U samo nekoliko mjeseci njezina “mala protestna akcija” prerasta u globalni pokret, a tiha djevojka iz autističnog spektra postaje svjetski poznata aktivistica. U biografskom filmu “Greta” švedskog dokumentarista Nathana Grossmana, premijerno prikazanom u Veneciji, pratimo je na putu da spasi svijet. Od kada je pokrenula globalni pokret, Greta se susrela s nizom moćnih političara i drugih javnih osoba, postala je poznata po svojem oštrom obraćanju šefovima država u Ujedinjenim narodima, ali i po motiviranju milijuna mladih ljudi širom svijeta da razmisle o klimatskim izazovima.

Svojim aktivizmom pokušava ukazati na to koliko su klimatske promjene opasne, a drastične promjene na razini pojedinih država za sada još nisu donesene. Dokumentarac o 18-godišnjoj Šveđanki prati život ove mlade aktivistice od prvog štrajka za klimu, preko putovanja održivom jedrilicom do SAD-a, do niza govora koje je održala u utjecajnim institucijama diljem svijeta. Pokazuje i njen odnos s obitelji te borbu s Aspergerovim sindromom. U ožujku 2019. Greta Thunberg je bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir, a časopis Time proglasio ju je i osobom godine. “Nadam se da će svi koji pogledaju film napokon shvatiti da mladi ne sudjeluju u školskom štrajku radi zabave. Prosvjedujemo zato jer nemamo izbora. Mnogo se toga dogodilo otkako smo krenuli sa štrajkom, no nažalost još uvijek smo zaglavili na početku. Nigdje ne nalazimo prijeko potrebne promjene i stupanj svjesnosti o ugroženosti našeg planeta. Sve što tražimo je da naše društvo tretira klimatsku krizu kao stvarnu krizu i omogući nam sigurnu budućnost.”, izjavila je glavna akterica dokumentarca.

Inspirirani Gretom, mladi diljem svijeta pokreću vlastite akcije, pa tako i u Hrvatskoj učenici okupljeni u inicijativu Fridays For Future organiziraju 12. studenog u Zagrebu Klimatski marš za opstanak kojim poručuju: “Vrijeme nam istječe, u desetljeću smo koje je ključno za daljnji tijek klimatske krize i zato moramo djelovati odmah!”.

PHOTOS BY: Press, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.