U Firenci stanovnici od ove godine mogu “usvojiti” maslinik

GREEN_300_listici_sredina

Inicijativa za spas starih stabala

Izvrsna inicijativa stiže iz Toskane. Naime, tamošnje vlasti nude građanima da usvoje maslinike i time pomognu pri oživljavanju napuštenih stabala. Zainteresirani maslinari mogu dobiveno ekstra djevičansko ulje koristiti za vlastite potrebe ili ga prodavati.

Usvojite stablo masline novi je projekt gradskih vlasti iz Firence kojima se pokušava spasiti maslinike od napuštanja te potaknuti građane da uzgajaju svoje masline i proizvode vlastito organsko ekstra djevičansko ulje. Inicijativa ima za cilj stvaranje posebnog certifikata Ulja Firence, a građani će proizvedeno ulje moći koristiti za vlastite potrebe ili ga prodavati. “Naša je misija spasiti stabla maslina, ali i zaštititi teritorij koji sve više prijeti hidrogeološkom nestabilnošću; u brdskim područjima nije moguće industrijalizirati proizvodnju ulja, maslina je ekološko nasljeđe”, istaknuo je jedan od pokretača ove inicijative Tommaso Dami.  U Toskani ima četiri milijuna napuštenih stabala maslina i to kako ističe Dami, također šteti tamošnjem krajoliku.

Ovom inicijativom želi se pomoći otvaranju radnih mjesta, vraćanju napuštenih maslinika te povećanju proizvodnje toskanskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. “Sreća ljudi koji su nas podržavali od samog početka bila je naše gorivo da krenemo naprijed u ovom prekrasnom izazovu”, naglašava Dami. Svi oni zainteresirani za “usvajanje” maslinika moraju se predbilježiti na internetskoj stranici te potpisati ugovor o suradnji s odgovornim osobama. Također, za 49 eura budući maslinari mogu dati ime stablu. Do sada je spašeno gotovo 700 stabala maslina. Sezona branja trenutno je u tijeku te se one unutar 24 sata dovoze u mlin na hladno prešanje. Ovo je idealna prilika za sve one koji su željeli se početi baviti maslinarstvom, ali i izvrstan primjer drugim zemljama kako oživjeti napuštene maslinike koji mogu pružiti najzdravije plodove. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.