chuttersnap-gts_Eh4g1lk-unsplash

U Europi, električni automobili preuzeli vodstvo: Znatno više registriranih od dizelaša

GREEN_300_listici_sredina

Odlazi li dizel gorivo u povijest?

Prema rezultatima istraživanja, na čak 18 europskih tržišta prodano više električnih automobila u odnosu na one s dizel motorima.

Mjesec prosinac prošle godine donio je zanimljive podatke. Naime, čini se kako je u Europi prodano više električnih automobila od onih dizelskih. Iako su automobili na dizel gorivo bili jedni od najpopularnijih u Europi, kraj prošle godine donio je činjenicu da su ih s trona skinuli oni električni jer ih je na 18 europskih tržišta, uključujući i Veliku Britaniju prodano ukupno čak 176,000. U istom razdoblju, automobile s dizelskim motorom prodano je 160,000 što je za 16,000 manje, pokazuju to podaci berlinskog nezavisnog analitičara automobilskog tržišta, Matthiasa Schmidta.

U usporedbi s prosincem 2020. godine rast je to od cijelih 6 posto. Prema pisanjima stranih medija, električni automobili uzeli su 20 posto tržišta, a dizelaši za jedan posto manje. Prema Schmidtu, najprodavaniji električni automobili i dalje su tvrtke Tesla, a u posljednjem tromjesečju u Europi je isporučeno 309,000 komada Tesla automobila što samo znači da su pravladali krizu s čipovima. Također, dobiveni rezultati odnose se isključivo na električne, no ne i na elektrificirane modele s hibridnim ili plug-in hibridne modele.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.