1.UTVRDA-STARI-GRAD

U Đurđevcu imaju solarne elektrane: ‘Plaćamo manje, nećemo čekati kraj Vladinih mjera’

GREEN_300_listici_sredina

Gradonačelnik Hrvoje Janči za Green.hr

Ruska invazija na Ukrajinu, nagli rast cijena energenata i inflacija natjerali su države diljem svijeta da uvede mjere štednje. Dok se u nekim gradovima gase svjetla, a vlade posebnim paketima pokušavaju ublažiti utjecaj, jedan mali grad u Hrvatskoj uvidio je priliku za prelazak na obnovljive izvore energije.

Vlada je kod nas uvela mjere sve do ožujka iduće godine, ali kako vrijeme prolazi, postavlja se pitanje što će biti tada, Đurđevac ne želi čekati. Postavili su tri solarne elektrane, a u izgradnji je njih još šest. Tako smanjuju utjecaj cijene struje na cijenu usluge. Dio je plaćen nacionalnim sredstvima, a dio je grad morao sam uložiti. Nezavisni gradonačelnik Hrvoje Janči, za Green.hr, rekao je da su o ovim projektima razmišljali i puno prije energetske krize.

“Za tri solarne elektrane prijavili smo se na natječaj Fonda za zaštitu okoliša, tada smo prijavili tri projekta, dok smo za druge projekte uložili vlastita sredstva tako da smo prenamijenili ona koja su bila namijenjena za izgradnju nogostupa i uređenje cesta u gradu”, rekao je. To je grad koštalo osam milijuna kuna. Da Vlada nije uvela mjere, dodao je Janči, cijena bi bila deset puta veća. Grad bi to mogao financirati, ali onda bi morali “sjeći na nečemu drugome”.

Energetski učinkovitije, jeftinije, a bolje za okoliš. Odlučili su, kako je rekao, koristiti obnovljive izvore energije što je više moguće. I sami građani Đurđevca paze na okoliš. Redovito odvajaju otpad i gledaju da uštede koliko god mogu. “Kod nas je pravilo da je odvoz papira, plastike i biootpada besplatan. Naplaćuje se odvoz miješanog otpada jedanput mjesečno u fiksnom dijelu, dok za svaki dodatni odvoz miješanog otpada građani moraju platiti. Sve su kante čipirane pa je lako bilježiti, a većina iznese samo jedanput. To znači da odvajaju”, rekao je Janči.

Pokušavaju objediniti usluge kako bi gradske tvrtke mogle pratiti cijenu usluge i efikasnost. Osim elektrana, za koje je već proveden postupak javne nabave, u Đurđevcu su uveli i redukciju, odnosno smanjenje intenziteta javne rasvjete i to za pedeset posto. “Mi imamo led rasvjetu pa to možemo lako isprogramirati, a odlučili smo se za smanjenje jer je struja duplo poskupjela. Bez obzira na Vladine mjere, smanjili smo intenzitet u noćnim satima kako bismo uštedjeli”, rekao je Janči.

Električna energija ih sada, sa solarnim elektranama, košta 300.000 kuna. Bez njih, platili bi puno više. Kada se završi postavljanje solarnih elektrana, javna rasvjeta će biti besplatna. U gradu, kako je rekao, pokušavaju uštedjeti i na Adventu. “Osvijetlili smo samo uže gradsko središte, ali kod nas je to uvijek skromno”, poručio je.

 

 

PHOTOS BY: Grad Đurđevac, Unsplash, TZ Đurđevac / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.